Следвайте ни

Желязната девица шокира туристите в замъка на Дракула

viber icon

Вампирската тема привлича любопитни от цял свят. В едноименния къмпинг менюта и цени са изписани сякаш с потекла кръв.

 

Най-посещаваният туристически обект в Румъния е замъкът на Влад Трети Дракула, известен още като Цепеш. Той управлявал Влахия през 15-и век и господството му още навява мистика и легенди. Бил прочут със своята жестокост, набивал на кол враговете си. Замъкът е бил построен от жителите на Брашов през 13-и век, за да го използват като укрепление срещу вражески нашествия. Там била и митницата на границата между Влахия и Трансилвания.

Замъкът се намира до градчето Бран, които е само на 298 километра от Русе. Преустройван е няколко пъти през последните четири века, а последното било през XX век. Тогава кралица Мария Румънска започнала да използва замъка като своя лятна резиденция. Митичната атмосфера, витаеща наоколо, дава храна за легендите, че именно тук е живял в миналото известният със своята жестокост граф Дракула.

Сега замъкът е прекрасно място за заснемане на филми и чудесен декор за зрелищни сцени. Посещава се от милиони туристи на година. Селцето Бран е обвито в мистиката около Дракула. Вампирската тема привлича любопитни от цял свят. Има и къмпинг Дракула, а заведенията наоколо са с менюта и цени, изписани сякаш с потекла кръв.

Посещение на замъка Бран, известен още като Замъкът на Дракула, ще ви струва 20 евро и много нерви. Въоръжете се с търпение, защото опашките са големи и започват още от сутринта. Организацията е лоша и се налага да изчакате, докато посетителите преди вас излязат от вътре. В действителност гледката си заслужава разходката, както и таксата, защото замъкът е много добре запазен.

Вътре впечатляват мебелите, използвани от кралицата, когато го е ползвала като своя резиденция. Интересно е и малко стълбище, водещо до кулата. Преминаването по него е изключително приключение, понеже няма осветление. Гледката от високото спира дъха.

Навсякъде може да снимате, ала няма как да предадете усещането, което създава замъкът - то е тягостно, зловещо. В една от стаите са показани доспехите и облеклата на Графа. Малко след това и оръжията му. Стаята на мъченията е една от най-посещаваните, а вътре има уреди за изтезания. От стола с шипове и "желязната девица" - уред с остри ножове, туристите ги побиват тръпки.  

Дракула е име, получено при рождението на Влад, и означава дявол. Целият живот на владетеля е обвит в мистерия и легенди. Той е първият владетел в Европа, заимствал от турците наказването на врагове чрез набиване на кол. По този начин се прочул като особено жесток човек. След като излезете в красивия двор, отдъхвате с облекчение. 

 

Брам Стокър прави графа известен

 Ирландският писател Брам Стокър прави замъка световноизвестен с бестселъра си “Дракула” през 1897 година. Той  никога не е посещавал Румъния. Въпреки това много точно описва природата на Карпатите, Трансилвания, суеверията на румънците, както и предполагаемия замък, където живеел граф Дракула.  Творбата му постепенно става световноизвестна, а историите за графа, вампирите и върколаците са пресъздадени в много филми.

След Чаушеску: Двама овчари забогатели покрай Цепеш

И днес в Трансилвания се разказва случката с двама местни овчари - Георги и Михай, успели да забогатеят покрай Дракула и неговия замък. Това станало в средата на 1990 година, малко след падането на режима на Николай Чаушеску. Туристи от Западна Европа и САЩ вече можели да посещават Румъния. През юни на едно поляна на километри пред замъка спрели няколко автобуса с чужденци. Те видели двама овчари, които си пасели овцете. Водачът на едната от групите попитал: "Може ли да ми кажете къде е замъкът на Дракула?". Слисаните овчари отговорили: "А кой е Дракула?". Те не били чували за Влад Цепеш през социализма. Те обаче бързо се усетили каква златна мина е това и през следващите години станали официални гидове срещу солидно заплащане. Докато държавата се намеси, те натрупали сериозни пари, построили си големи къщи и подкарали скъпи коли, а сега си живеели от спестеното.

 

 

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?