49

Източният експрес - една от най-красиви влакови линии в света СНИМКИ

Туристическият Източен eкспрес е влакът който предлага едно от най-предпочитаните нови преживявания за пътешествениците в Турция.

АФП

Неговите девет вагона се извиват по планинските завои на 24-часово пътуване от 1300 километра от столицата Анкара до Карс, град близо до границата на Турция с Армения и Грузия.

Услугата беше спряна за малко, година след стартирането, заради пандемията от коронавирус. Но с облекчаването на ограниченията тя беше възобновена. Билетите, макар и сравнително скъпи, се изкупуват за минути.

АФП

„Линията Анкара-Карс се счита от пътеписците за една от четирите най-красиви влакови линии в света“, каза директорът на турските държавни железници Хасан Пезук пред агенция Франс прес (AFP).

„Това наистина е много специален момент за мен и моето семейство“, казва 26-годишната Зулан-Нур Кьомюрджю, която празнува рождения си ден с тях на борда.

„Това ми е подаръкът“, усмихва се брюнетката, която е украсила купето си с лилави лампички на вратата и е сложила бисквити и порцеланов чайник върху бродирана покривка пред прозореца.

АФП

Допреди няколко години 24-часово пътуване с влак за повече от 1300 километра, вместо пътуване със самолет от малко повече от час, би се смятало за лудост.

Нещата се промениха, когато група млади турски туристи решиха да се откажат от скоростта и резервираха спални вагони във влака. Те споделиха опита си в социалните мрежи.

АФП

Влакът се движи два пъти седмично от 30 декември до 31 март, за да се възползвате максимално от заснежените пейзажи. Маршрутът му е миниатюрна версия на руската Транссибирска железница, казва инженерът Фатих Ялчин.

„Миналата седмица беше минус 24 градуса по Целзий. Водата замръзваше“, казва той и добавя, че понякога пада до минус 40 градуса по Целзий.

АФП

Във вагон-ресторанта любителите могат да пируват през нощта под огледална топка в стил нощен клуб.

Това е мястото, където Илхемур Ирмак и нейните пенсионирани приятели се срещат на чай, докато слънцето залязва в ярки цветове. 40-те жени са от Бурса, западна провинция на Мраморно море. „Ние избягахме от нашите съпрузи и бащи“, шегува се Ирмак.

Този влак преминава през труднодостъпни провинции като Кайсери, Сивас, Ерзинджан и Ерзурум.

АФП

Източният експрес разполага със седящи и спални вагони с тоалетни, мини хладилник и маса.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?