4232

Изяществото на Пулия: Усетете го с очите и с небцето си

За нея казват, че е за напреднали туристи, а Рим, Неапол, Милано - за начинаещи. Така пътешественици описват малко познатата, но затова пък забележително красива и пищна на цветове и вкусове Южна Италия

Разположен на тока на Ботуша, град Бари е административен център на регион Пулия - една от 20-те административни области в Италия и едно от големите италиански пристанища на брега на Адриатическо море. Днес дотам може да стигнете с кола, ползвайки маршрут по суша и ферибот. По-удобно е обаче пътуването със самолет, тъй като вече има удобни директни полети от София до италианския град няколко пъти в седмицата. В ниския сезон, след октомври, еднопосочният билет може да бъде букнат дори за 19 евро.

Само на 1 час полет от България в тази част на Италия може да се видят невероятно красиви градчета, като Матера, Алберобело, Лече, Полиняно а Маре и др. Ако изберете тази дестинация, започнете с разходка в Бари. Тук ще усетите типичното южноиталианско гостоприемство.

Базиликата “Св. Николай” в Бари е една от най-известните забележителности на града. В нея се пазят мощите на ​свети Николай Чудотворец. Разходете се по крайбрежната алея Lungomare. Сградата на операта - "Театър Петруцели", е една от най-величествените в Италия, след тези в Милано и Неапол.

Изгубете се в лабиринта от тесни и бели улички с иконостаси на светци и мирис на прясно изпрано пране в стария град. Минавайки по тях, ще видите жени да точат паста на изнесени маси. През лятото гъмжи от кулинарни сергии и туристи. 

И ако огладнеете, докато се разхождате, вземете си фокача или седнете за добър обяд в някоя от пицариите. Уникалния хляб алтамура можете да опитате в Бари. Отдайте нужното внимание и на виното. Емблематични са местните вина ​гравина, ​локоротондо и джоя дел коле.

Едно от типичните ястия на Бари се нарича орекиети. Това е вид паста с форма на черупки или ушички. Можете да ги намерите в много различни варианти, но най-често се сервират с броколи рабе, което ще видите да расте навсякъде около града, ако се отправите на еднодневна екскурзия в околностите.

Бари е удобна начална точка за разглеждането на този регион. Удобни автобуси и влакове позволяват да пътувате бюджетно и сами да си организирате турове до забележителностите на Пулия. В еднодневни пътувания може да включите град Матера. Намира се на около 65 км от Бари, които може да изминете с кола за около час, а с влак - за около 45 минути.

Матера се превърна в популярна дестинация за туризъм с богатото си културно и историческо наследство. Пловдив и италианският град отбелязаха 2019 г. като европейски столици на културата. Старата част на Матера е уникална с пещерните си жилища, обитавани и до днес, със скалните църкви. Уличките, къщите и църквите на магнетичното градче са естествен декор на заснети филми с библейски сюжети.    

Полиняно а Маре пък е романтичното градче, в което ще се влюбите от пръв поглед - бели къщи, каменни улички и красиви морски пейзажи.  Крайморското градче е с близо 20 км крайбрежна ивица и е известно като перлата на Адриатика, било е домакин на Световното първенство по скокове във вода през есента на 2005 г.

Алберобело, наричан още градът на трулите, е разположен на 55 километра югоизточно от Бари, които се изминават с кола за около час. Най-интересни там са двата стари квартала с чудати бели къщички - трули. Уникални са, защото такива има само в този район на Италия и никъде другаде по света. Къщите имат необичайна архитектура с голяма историческа стойност, затова са част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.  

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?