Следвайте ни

Идеално време за пътуване – цените са ниски, курортите празни

viber icon

Емил Абазов е регионален мениджър на туристическа агенция "Премио травел". Говорител и член на Управителния съвет на Обединение "Бъдеще за туризма". 

– Г-н Абазов, след толкова локдауни по света и у нас, страх, паника и проблеми покрай пандемията туризмът като че ли започва да се ​"отпушва". Кои са модерните дестинации за това  лято?

–  Като цяло има сериозна промяна в потребителското търсене. В момента Дубай се очертава като много популярна дестинация за лятото, което досега не се е случвало. Причината вероятно се корени в това, че страната много добре се справи с пандемията. Освен това там няма ограничения за типа ваксина, с които посредством сертификата туристите могат да влизат. Има ясни правила, които не са толкова строги и рестриктивни, и това много помага. Температурите през лятото са сходни с тези на Египет, но пък Египет не може да се похвали с такива условия. А сега, предвид проблемите с Израел, се опасявам, че тази дестинация няма да е много желана. Естествено, интересът на масовата част от българите е насочен към близките дестинации –  Гърция и Турция. Добрата новина е, че започват да се изясняват и олекотяват условията и начините за влизане в съседните ни държави, които са предпочитани за морски туризъм.

В нашата компания вече се забелязва отново повишен интерес към организирани екскурзии до Китай. Вече имаме събрана група, която трябва да отпътува през октомври. Китай винаги е била много интересна дестинация и сега отново изгрява.

За някои дестинации пък има лоши новини. Ясно е, че Индия например няма да е възможна за посещение в близко бъдеще.

– Забелязва се, че цените за екскурзии в чужбина са много изтънени. 5-дневна почивка в Дубай с включени закуски и самолетен билет тръгват от около 900 лева. Реални ли са?

– Цените на туристическите пакети в момента наистина са много добри. Никой от най-засегнатия заради пандемията браншове не е на печалба – нито туристическите компании, нито авиокомпаниите, нито хотелите. По-скоро всички искат да рестартират бизнеса си и да си върнат клиентите. В един момент обаче ще дойде и времето, в което трябва да помислим за нашето състояние. Съвсем не е изключено в средносрочен план цените да се променят в посока нагоре и то основно заради авиокомпаниите. С две думи – сега е идеалният момент за пътуване. Като още един аргумент в полза на твърдението си ще кажа, че в момента и най-популярните туристически дестинации няма да са пренаселени, което ще направи преживяването много по-добро.

– Прогнозирате ли добър сезон?

– Надявам се. Определено има промяна в настройката за пътуване. Хората се умориха от ситуацията с COVID-19, така живеем повече от една година, и са жадни за приключения.

– Нека да припомним на какви компенсации могат да разчитат клиентите в случай на провалена екскурзия или почивка?

– Може да разчитат на връщане на предплатената сума в рамките на 14 дни. И ние, и нашите партньори в чужбина вече сме много гъвкави и както виждате, сроковете са много съкратени, а условията – гъвкави, както никога досега. Сигурно си спомняте, че в началото на пандемията важаха други правила и срокът за връщане на парите беше една година. Тогава логиката беше, че туристическите компании вече са платили на доставчиците си в чужбина и действително нямахме ликвидност. Докато в момента всички партньори – хотели, авиокомпании, са наясно, че ситуацията е нетипична. Опитваме се да договорим много гъвкави условия, защото ни е ясно, че има вероятност да се случи нещо непредвидено в последния момент.

Клиентите пък масово вече сключват застраховка ​"Отмяна на пътуването", която покрива и риска заболяване от COVID-19, и с това си гарантират връщането на цялата сума при здравословен или някакъв друг проблем. Медицинските застраховки също покриват риска "коронавирус". А някои държави като Дубай и Гърция например са готови да поемат разхода по карантиниране и по престоя на заразени туристи.

– Това ли ви питат най-често клиентите – какво се случва, ако пътуването се провали?

– Да, на всички определено им се пътува, но трябва да са наясно с всички възможни хипотези по време на екскурзията.


Къде да отидем през уикенда и как да пътуваме безпроблемно в чужбина, четете в специалното ни приложение "Лято", което ще намерите днес в броя на вестник "Марица".

Изданието може да видите и тук.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?