Следвайте ни

Хижите под ключ за Нова година, само две ще работят в Пловдивско СНИМКИ

viber icon

Почти всички хижи в Родопите и Стара планина ще останат затворени за Нова година. Две от тях обаче ще посрещат гости. Това са хижите „Върховръх“ и „Добрила“. Усеща се объркване в хижарите за новите забрани. 

Първо бе забраната за работа след 22 часа. Допълнителна неяснота внесе и предложението на министъра на туризма Мариана Николова от вчера единствено хотелските ресторанти да работят след 22 часа. А това пък вбеси ресторантьорите.

„Върховръх“ е пълна. „Работим по групи и в различни зали. Имам четири групи и четири големи зали.

Разхвърлям ги по 15 човека в зала и ако остане забраната да няма празнество след 22 часа след това ще кача хората по стаите“, каза Паун, хижарята на „Върховръх“. 

Неговата хижа е наистина голяма и има 120 легла и четири обзаведени с хладилници, маси и техника за озвучаване зали. За догодина подготвя пета такава зала. 

Целта е да не се събират хора на едно място. За разлика от миналата година, времето е топло и няма сняг. В началото на този февруари сняг затрупа Върховръх и празнуващите тогава /сред, които и бебе/ трябваше да бъдат сваляни с бронетранспортьор чак след седмица.

Единствената хижа, която може да се похвали хем със сняг, хем с гости за Нова година, е „Добрила“. Тя е със средна големина и също разполага с отделни зали.

Така ще бъде повторена стратегията на „Върховръх“ – всяка компания то по 15 човека да си има своя зала. 

„Хората се наплашиха и имаме по-малко желаещи за тази Нова година, но ще спазим правилата“, уверява хижарката на „Добрила“. Близката хижа „Незабравка“ не работи от години. 

Култовата „Здравец“ няма да посреща туристи. 

„Трябва да спазваме правилата. Засега е в сила законът, че след 10 часа трябва да затворим. Ако го променят вече за нас е късно. Ние сме ресторант – не пускаме вече такива с чантичките да дойдат да ядат и да си тръгнат. Полицейската кола спира на стълбите ни – една снимка и сме глобени! На отдалечените хижи може да си позволят всичко“, казва хижарят на „Здравец“. Още преди седмици той е разпуснал персонала за ресторанта си. 

Другите близки до Пловдив хижи – „Академик“ над Храбрино и „Бряновщица“ над Брестовица, също няма да посрещат гости. Първата хижа бе напълно реновирана през последните няколко години и търси друг тип ангажираност, различна от празнуване на Нова година. 

„Бряновщица“ не търси гости защото е сравнително малка. „Имаме 6 стаи и три големи стаи за ловната дружинка. При такава леглова база е неизгодно да отваряме ресторанта“, пресмята хижарят. 

Хижа „Чернатица“ е затворена за цялата зима.

„Трябва ми три дни само за да я отопля, ако реша да я отворя. Столовата не ми работи – какви гости! Ще празнуваме в семеен кръг с няколко приятели“, каза хижарят на „Чернатица“.  

Нито една от карловските хижи – „Хубавец“, „Балкански рози“ и „Васил Левски“ няма да работи за празника.

Оттам дори се учудиха, че някой от колегите им смята да посреща празнуващи. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Галя

Галя

30.12.2020 | 14:59

Все не разбрали. Министърът на здравеопазването беше ясен. Има наредба - до 22 ч. и не вижда причина да се променя.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?