46

Хелзинки бие Пловдив по айляк и разкопани улици

Дами на токчета върху тротинетки е обичайна гледка, а ресторантите са рай за чревоугодници

Когато софиянец попадне в Пловдив, винаги се впечатлява от далеч по-спокойния ритъм и усещането за безгрижие, определяно с култовия лаф "айляк". Оказва се обаче, че  в Хелзинки времето върви с още по-бавни обороти. 

В столицата на Финландия почти не се виждат бързащи и тичащи хора. Нито пък изнервени от висенето на автобусната спирка или на опашката в супермаркета. Сякаш хората тук се наслаждават на удоволствието от бавния живот, което всъщност е първото впечатление на един българин, свикнал недостигът на време да е ежедневно предизвикателство.

Хелзинки прилича малко на Пловдив и по разкопаните улици, и по внушителните стари сгради, които се реновират. Само че тук идва малката подробност, че темпът на ремонта във финландската столица е в несравним с този в града под тепетата. И като бързина, и като качество. 

В 18 часа в Хелзинки работникът става като пътен полицай и регулира движението, като показва с табела къде да отбиват колите, за да стигнат по-напряко маршрута си. В Пловдив по това време на ремонтирания участък не можеш да видиш куче, камо ли работник. Той си е у тях на ракийка или салата или в май-близката кръчма да удари по една -две или три бири след трудния ден. 

 Транспортът във финландската столица е песен

Разположеният на брега на Финския залив почти 600-хиляден гради има дори 35 км метро с 25 станции, но повечето хора предпочитат да пътуват с трамвай. Електронни табели показват колко време трябва да чакаш, но всичко е с японска точност. 122 вагона обслужват 11 трамвайни линии с обща дължина 84,5 километра. Еднократен билет за града може да се използва за трамваи, автобуси, електрически влакове и метрото, както и за ферибот, който да отплава до крепостта Суоменлинна. Набива се на очи, че по-голямата част от автомобилите са еко, трафикът е спокоен, дори в час пик няма задръстване, а шофьорите са чак дразнещо любезни за българските нрави.

Навсякъде щъкат велосипеди и електрически тротинетки. Финландците се придвижват с тях на работа, на кафе, дори на бал или концерт. В началото е странно, като видиш дами с официални рокли, високи обувки и стилна чанта върху тротинетка, но после вече не ти прави впечатление. 

Средната работна заплата във Финландия е 3500 евро, но върху тях се плаща жесток данък от 50%, а ДДС е 24 процента.

 Най-северната столица в ЕС има с какво да впечатли своите гости   

Хелзинки е известен с готическата си архитектура, красиви езера, крайбрежни алеи и прекрасни кафенета. 

Обичайно туровете за туристи водят към площада на Сената, който е сърцето на историческата част на създадения през 1550 г. от шведския крал Густав Васи град. Наблизо са Правителственият дворец, Лютеранската катедрала, Националната библиотека и главната сграда на Хелзинкския университет, молът Кампи, Музеят за съвременно изкуство Киазма и посланическият квартал. 

Едно от  любимите места за туристите  е пристанището на Хелзинки. Оттам с малки корабчета може да стигнеш до многото красиви островчета наблизо. А на самото пристанище, освен че може да опиташ всякакви морски дарове, да си купиш прясна риба от рибния пазар, може да изпиеш чаша кафе, любувайки се на морето.

Финландците правят впечатление на общителни и отзивчиви хора. Общуването обаче не е твърде емоционално, както при южните народи, но не е и студено любезно, както е в Германия и Австрия. 

Впрочем голяма част от жителите на Хелзинки са пришълци, озовали се там в търсене на препитание. Чужденците не са малко, но те сякаш са възприели темпото на местните. Огромни паркове за разходка и развлечения събират огромно количество хора. А зеленината е навсякъде. Широки улици и дълги велоалеи създават усещане за простор. Има много открити заведения с жива музика, които дори в работно време са пълни с хора. Вечер там преобладават посетители над 50 години. Те се наслаждават на хубавата храна, ритмичната музика и често стават да танцуват. 

Местната кухня заслужава специални комплименти

От сготвеното по традиционна рецепта еленско месо  в най-известния викингски ресторант до катакорито, което се оказва пържени картофи с наденица за 11 евро. 

Бирата е доста слаба, а наливната върви по 5 евро. Обичайно предлаганото кафе е шварц, сервира се в големи чаши. Да намериш еспресо е почти непостижима задача.  Не може да не спомене и многото езерца, които са на всяка крачка. 

И накрая една голяма разлика между Хелзинки и Пловдив. Ако на Главната под тепетата на всяка крачка се сблъскваш с перфектна хубавица, във финландската столица жените, които хващат око, се броят на пръсти. В същото време обаче дамите са много по-запалени по спорта. И като практикуващи, и като фенки. В баровете е обичайна гледка да видиш почитателки на Челси или Ливърпул, които пият бира и крещят при всеки пропуснат гол, а мъжете до тях да си гледат в телефона и въобще да не им пука за резултата.

Иначе национален спорт №1 във Финландия е хокеят, където те са световна сила. Футболът също не е съвсем в тъча, като Хелзинки може да се похвали с Олимпийския стадион и игрището на ХИК, където българският шампион Лудогорец завърши наравно с домакините. Тези две съоръжения и множеството малки футболни игрища около тях обичайно са заети през целия ден, което означава, че скоро може да видим някой нов Яри Литманен. За българите пък е важно да посетят залата по бокс, където през далечната 1952 година Борис Георгиев-Моката печели първия ни олимпийски медал.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Иво

Иво

07.11.2022 | 09:51

Брее умало и оо зле от помаклъка-мъка

Отговори
0 0
Оги Раев

Оги Раев

07.11.2022 | 08:27

50% от информацията е вярна ! Живея във Вантаа вече година и малко и мога да го кажа от първа ръка ...

Отговори
1 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?