Хеликоптер изнася мистериозен саркофаг от Перперикон

В началото тук имаше само дупки от глигани и иманяри, разказва Георги Кючуков

Наричат кърджалиеца Георги Кючуков „живата памет на Перперикон”. Участвал е още като студент по история в 6 поредни сезона по разкопаването на легендарния скален град от екипа на проф. Николай Овчаров. За това магическо място повече от него знае само професорът. В момента преподава история в най-голямото училище в Южна България - СУ „Петко Рачев Славейков” в Кърджали. В свободното си време е най-информираният екскурзовод на Перперикон - знае всяка педя кога е разкопана и какво е открито под земята.

 

Младият историк добре помни първите романтични години на Перперикон. За първия проучвателен сезон през 2000 година са осигурени само 2000 лева и с тези пари горе се качват двама студенти и проф. Овчаров. Професорът за първи път идва при едно теренно обхождане, планирано от Пловдивския университет. „Свидетел съм на това как в него се раждаше идеята да разкрие целия град. Сега това стана най-проучваният обект у нас, а в областта на културно-историческия туризъм - най-посещаваният”, горд е Георги Кючуков.

Преди 21 години култовият хълм Перперикон е покрит с храсталаци и дървета. Местните му викат Джинтепе - Хълмът на духовете. Горе имало два вида дупки - на дивите прасета и тези, които останали от иманярите. Сега всички туристи най-много обичат да се снимат до скалния трон. През 2000 година се виждали само по-високите скали около него. Стърчала малко над земята и кулата, където сега посетителите завършват обиколката си.

„Помолихме един овчар от селото да ни покаже пътеките догоре. Проф. Овчаров ми каза в почивката: Георги, помни, че тук един ден ще идват хиляди туристи! И срещнахме един много недоволен поглед от страна на овчаря, който отсече: Само ще ни развалите бракониерството с тези ваши туристи!”, спомня си Георги Кючуков. Сега на Перперикон бракониери няма, няма и иманяри, но затова пък има навалица от туристи, при това не само от България.

Местните хора идват да покажат на малкия екип лесните проходими пътеки, защото хълмът е висок. Първата година пари за разкопките дава само Нов български университет. Успяват само да поработят няколко дни и да маркират участъци за проучване. 

„Началото бе романтично и се получи такова, защото от 2001 година насам всички български правителства, независимо от партийната си принадлежност, са давали средства благодарение на изключителната находчивост на проф. Николай Овчаров”, подчертава дебело Георги Кючуков. Дава пример, че това е човекът, който може да вземе един камък от Перперикон, да намери основание да извика журналистите и така да създаде новина. А това води туристическия поток към древния град.

Преподавателят по история разказва, че мястото е било известно още преди 1989 година, но тогава процедурата за обекти, които се намират в граничните региони, е била много по-сложна. „Това е възпрепятствало по-ранното проучване”, казва Георги Кючуков.

Местните от близките села помнят любопитна история. През 80-те години на Перперикон каца мистериозен хеликоптер. Възрастните хора разказват, че тогава с него по въздуха е изнесен голям саркофаг. „Хората тук са чисти и честни - няма основание да не им вярваме”, обяснява Кючуков, който няма представа къде е отнесен саркофагът.

Кърджалийският край е изключително богат на историческо наследство. Историкът смята, че ако страната започне да отделя достатъчно средства, България ще е една от най-атрактивните дестинации в Европа, защото заедно с Италия, Гърция и Турция имаме огромно количество паметници, които трябва да показваме.

Около легендарния Перперикон живее доста суеверно мюсюлманско население, което се отнася с изключително уважение към върха. „Те почитат този хълм като свое свещено място, въпреки че в по-голямата част от историята си той е бил населен с християни - горе намираме само такива гробове. Винаги давам като пример това, което показва, как християни и мюсюлмани имат едно вътрешно уважение един към друг”, припомня историкът.

Тази година разкопките започнаха на 3 юли. На отсрещния хълм вероятно ще се появи още един Перперикон. „Сондажите показват наличие на подземна архитектура. Разкопките вървят поетапно - сега започна да се открива прекрасна раннохристиянска църква и сграда, в която вероятно са живеели епископите, които са служили в нея. Проф. Овчаров често казва: Георги, аз няма да съм този, който ще завърши разкопките на Перперикон”, очаква с нетърпения новите разкрития историкът.

Забъркали и Клеопатра с древния град

През годините родните медии са писали всякакви щури заглавия за легендарния хълм. Георги Кючуков ги помни до едно. Забелязал, че когато вестник излезе с бомбастично заглавие, винаги прииждат тълпи туристи. Така става и с откриването на един пръстен от времето на египетския цар Птолемей II Филаделф. Негова далечна пра-пра-правнучка е Клеопатра. „Това даде основание на един вестник да изкара новина и заглавие „Клеопатра се задявала с местен аристократ до Кърджали”. Това създаде големи трудности за екскурзоводите за години наред, но пък докара голям туристически поток на Перперикон”, спомня си Георги Кючуков.

Учениците обожават тайните на хълма

Учениците на Георги Кючуков обожават да идват на Перперикон и на други исторически места. Убеден е, че следващото българско поколение, противно на общото мнение, е изключително. „В страната расте една невероятно умно и любознателно поколение. И държавата трябва да направи всичко, за да ги запази тук. Преди да дойдат, децата са прочели много факти, измислили са си въпроси. Всичко това подсказва интерес, а това е изключителното удоволствие за един преподавател”, казва Кючуков.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

11.07.2021 | 19:36

Марица, написахте заглавието така,все едно хеликоптера е кацнал днес.Оправете си мерника.

Отговори
17 0

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?