1553

Глухите камъни са загадъчно място без ехо

Глухите камъни и Каменните гъби са последните два обекта от  кампанията на "Марица" "Хасково и регионът кръстопът на култури", която цели да популяризира туризма. И двете места са лесно достъпни и се радват на много туристи.

Глухите камъни е едно от най-загадъчните места в Хасковска област, при това все още не е напълно разкрито. Намира се близо до село Малко градище, община Любимец. 

Комплексът представлява система от четири огромни скални блока с издълбани в тях ниши. Те изобилстват из Родопите. Предполага се, че са били използвани като урни хранилища. Две гробници или килии са изсечени в последната скала. Впечатляваща е изсечената стълба, водеща към голяма щерна отгоре на скалата.

Смята се, че култово-погребалният комплекс е възникнал през ранножелязната епоха (1200-500 г. пр. Хр.). Бил е използван също през Античността и Средновековието. Преди няколко години на една от скалите в комплекса е открит уникален знак - петроглиф, който според доц. д-р Георги Нехризов, един от археолозите, проучващи обекта, е нещо като емблема на светилището и изобразява символично ладия, пренасяща слънцето.

Защо мястото се нарича Глухите камъни? Не е случайно, там няма ехо. Пробвайте, ако не вярвате!

Първата голяма скала изскача на самата пътека. Огледайте я, за да видите петроглифа -  една от интересните находки тук. Малко по-нататък ще се изправите пред гигантски камък, заклещен между две внушителни скали.

Стигайки до каменната ритуална стълба, ще се почувствате като Индиана Джоунс. Толкова е впечатляващо. Изкачването е в наведено положение. Казват, че така древните отдавали почит на боговете. 

Горе на скалата са щерната и впечатляващата гледка.

Глухите камъни са посетени и споменати от братята Карел и Херман Шкорпил. В края на 70-те години тук са извършени и теренни проучвания от екип на археолога Иван Венедиков. Известността си получават едва след 1975 г., когато при експедиция на Александър Фол той ги описва. През 2008 г. започват същински теренни проучвания, водени от екип археолози на Георги Нехризов. През 2015 г. се провеждат издирвания и детайлизиране на археологическата картина в непосредствената околност на Глухите камъни посредством LiDAR заснемане, предоставящо възможност да се премахне виртуално растителната покривка.

Комплексът все още крие тайни. Той се намира на десетина километра от Малко градище, по пътя Любимец-Ивайловград. Огледайте се за табелата вдясно. Отбийте се, след беседката имате около 2 км пеша. Пътеката е лесна, пък и атракцията си заслужава.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?