Следвайте ни

Ето как Карлово ще чества маслодайната роза

Проявите започват на Гергьовден с обичая „Гюл се рони“, кулминацията е на 18 май

viber icon

Карлово стяга колоритно и внушително честване на  маслодайната роза, обединено в 12 фестивални дни. Проявите започват с ритуала "Гюл се рони", който възпроизвежда началото на розобера и с обичая "Гергьовска люлка".

И двете прояви са на 6 май  във Войнягово, едно от селищата с големи масиви от маслодайна роза. Кулминацията е Празникът на розите в Карлово на 18 май.

В центъра на фестивалните събития е конкурсът за Царица на розите. Изборът става по време на традиционен спектакъл, където пред огромна публика дефилират претендентките за титлата.

Записването на кандидатките за короната вече приключи, в следващите седмици те ще се подготвят за конкурса по утвърдена програма.

На 10 май девойките ще покажат грация, стил и умения да общуват пред карловската публика и професионално жури.

Една от участничките ще бъде избрана на Царица на розите, тя ще носи короната цяла година  и ще придружава кмета по време на официални празници и важни събития.

Тази година по време на Празника на розите единна концепция ще обединява изложителите на продукти от роза по новоизградената пешеходна зона „Водопад” в Карлово, съобщи зам.-кметът на Карлово Антон Минев.

Там в павилиони ще бъдат изложени  продукти от роза - сувенири, парфюмерия и козметика, хранителни добавки.

Това ще представи цялото богатство от продукти от карловската маслодайна  роза и в същото време ще улесни посетителите на празника да ги намерят на едно място, поднесени в добре организирана търговска площ. По улица „Водопад" ще премине и основното шествие на самия празник.

За първи път по време на честването на карловската роза ще бъде изградена и втора сцена в парк „Христо Проданов”. Там ще има съпътстващи изяви на изпълнители. Основната сцена по традиция ще бъде на площад „20 юли". Изявите на двете сцени ще продължават цяла седмица.

Във фестивалните дни, посветени на ароматното цвете, ще се представят младежки рок групи. Участие в празника ще вземат фолклорни самодейци  от общината. След тях ще има голям професионален концерт.

Финалът на честването на розата е на 18 май вечерта, когато на площад „20 юли" последователно ще забият рок групите „Dust" и „Диана Експрес", а по улица „Водопад" ще се състои  шествие и спектакъл „Fireter".

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?