Следвайте ни

Един чуден уикенд във Велико Търново

viber icon

Тази седмица почивните дни са с един повече, което е страхотно. А още по-страхотно е, ако успеем да ги оползотворим по най-добрия начин. В случай че не сме планували по-дълго пътуване, събота и неделя са нашият вариант за бягство от ежедневието.

Накъде? Към Велико Търново. Старата столица по време на Втората българска държава и на Княжество България е чуден избор за разходка в дните след Съединението.

Как да стигнем

Велико Търново е град в Северна България, до който можем да стигнем с кола, влак или автобус, пише Lifestyle.bg. Разстоянието от София е около 220 км, от Пловдив - 214, а от Бургас - 216.

Какво да видим

Велико Търново е от онези български градове, които имат собствен, уникален облик. Дали заради къщите по склоновете, от които се разкрива страхотна гледка, дали заради малките калдъръмените улички в стария град. А защо не и заради всичко накуп.

В централната част на града ни очакват редица заведения (като "Щастливеца" и EGO), предлагащи не само кухня, но и гледка към устието на река Янтра и всички къщи, подредени като в малко, италианско градче.

Трудно е да се доредим до тази гледка

 

Ако идваме оттам, може и да ги пропусне в желанието си първо да разгледаме по-интересните места, но след това със сигурност ще се върнем гладни. И за храна, и за още от тази зареждаща гледка. Покрай наредените в стройна редица къщи има и няколко места, които са страхотни за снимки.

Все по главната и стигаме до Самоводската чаршия. Сякаш пътуваме във времето и се връщаме в едно минало с романтичен привкус.

Самоводската чаршия

 

Малки магазинчета с автентични стоки и десетки сувенири, от които няма как да не купим поне нещо. На търговската улица ни чака и запазеният хан "Хаджи Николи", който е построен през далечната 1858 г.

Малкият музей "Сарафкината къща" е друго връщане на лентата назад. Благодарение на експонатите се връщаме в един друг бит, където всичко е правено на ръка, а местата за събиране с приятели са централни в дома.

Една от стаите на музея

 

Дори да не си падаме много по обиколките на музей, със сигурност ще загубим, ако не надникнем в археологическия в центъра на Велико Търново и в неговия двор.

Алтернатива е и мултимедийният център "Царевград Търнов", в който историята се представя благодарение на модерни технологии. Увлекателно и за деца, и за възрастни.

Крепостта Царевец

 

Докато времето е супер за разходки, непременно трябва да посетим и крепостта "Царевец", ако се озовем във Велико Търново. Архитектурно-музейният резерват и църквата на върха за един от онези места, които всеки българин трябва да види поне веднъж.

Патриаршеската катедрала "Св. Възнесение Господне" е еднакво величествена както отвън, така и отвътре. Под крепостта се намира още един храм - "Св. Четиредесет Мъченици".

Куполът на "Св. Възнесение Господне"

 

Ако уикендът ни започне от петък след работа, можем да посетим спектакъла "Звук и светлина" на Царевец на 7 септември от 21 часа.

Друго задължително място във Велико Търново, което не бива да правим грешката да гледаме само отдалеч, е паметникът Асеневци. Отблизо изглежда наистина внушително.

А и оттам виждаме целия град от друг ъгъл. По моста към него можем да закачим и катинар, символизиращ вечната любов.

Само на няколко километра от града е село Арбанаси (43.098878, 25.665342), Арбанашкия манастир, Преображенския манастир и крепостта Трапезица. Е, може и два дни да не ни стигнат да видим всичко, но поне ще имаме повод да се върнем отново.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?