Следвайте ни

Боговете полудяват на остров Лефкада

Кораб води туристите до Итака, храната очарова с простотата и наситените си вкусове

Филмът „Боговете сигурно са полудели“ не е сниман на остров Лефкада. Странно как - като се има предвид какви са ги вършили тук героите от гръцката митология. Те наивно вярвали, че ако скочат от скала в  Йонийско море, ще се освободят от несподелената си любов. Афродита полетяла в синята бездна, след като загубила възлюбения си Адонис. Хадес обаче простил моментната й слабост и я върнал в света на живите.

Легенда разказва, че древногръцката поетеса Сафо, която напуснала родния Лесбос, за да теши сърдечната си мъка на Лефкада, завършила земния си път в лазурните води на острова. Белите скали, от които се възнесла, дали и името му - Лефкас петра. Зевс обаче нямал подобни романтични терзания. Той се пренасял на Лефкада със съвсем прагматична цел: да си почива, когато сексуалните приключения на Олимп му идвали в повече.

И хората - като боговете, понякога се уморяват. А тук е перфектното място за почивка. Тихо, спокойно, без тълпи туристи. Няма ги и дежурните български групи, които окупират Северна Гърция. Чадър и два шезлонга на плажа се търгуват срещу скромната сума от 8 евро, наполовина от цената им в Слънчев бряг. Стая за двама на 20 метра от морския бряг ще ви излезе от 50 до 70 евро, но не очаквайте петзвезден лукс. Баровските изпълнения не са на почит в този скромен район. Ако сте запалени по фотографията обаче, няма по-добро място да упражните таланта си. Нещо повече - и без грам опит зад камера няма опасност да развалите снимките.

Пейзажите тук са така „фотогенични“, че е невъзможно да ги заснемете по грозен начин. Бреговете на Лефкада са в класациите на най-красивите плажове по света. Безспорен фаворит сред тях е Егремни. Пътят към него е разрушен от земетресение през 2016-а, затова мястото е достъпно единствено по море. Можете да се гмурнете в тюркоазените му води, ако се запишете на някой от еднодневните круизи до околните острови. Цената е 20 евро, а пътешествието трае 9 часа. На борда е приятно да се подкрепите с чаша бяло вино и сандвич на народни цени.


Корабът вдига котва в Нидри и прави панорамна обиколка на няколко перли в Йонийско море - плажа Порто Кацики,  родното място на Одисей - Итака, пещерата Папаниколао и островите Кефалия, Меганиси, Спиля, Скорпио, Скорпиди, Мадури. Най-впечатляващ е частният остров на Аристотел Онасис - Скорпиос. Милиардерът го купува през 1963 г. и за 5 години го превръща от невзрачно парче земя в райски кът. Влага в облагородяването му огромни сили и средства, дори моли великата оперна прима Мария Калас да даде концерт на Лефкада с цел набиране на средства за водоснабдяването му. Тук Онасис вдига сватба с вдовицата на президента Джон Кенеди - Жаклин.


Храната на Лефкада ще ви очарова с простотата и наситените си вкусове. Далеч от светския шум, многобройните заведения на острова привличат не с изискан интериор, а с изумителен природен декор. На фона на белите скали и синята шир тук можете да хапнете мусака, панирана фета, традиционното сладко от бяло грозде и морски дарове, уловени от местни рибари. Неповторимите залези на острова превръщат в деликатес дори препечения хляб със зехтин и поръсен с пресни подправки. Всичко това, разбира се, полято обилно с узо или бяло вино на символичната цена от 6 евро литъра. И ако тези удоволствия ви се струват недостатъчни, довършете вечерта с коктейл в някой от модерните барове по плажа "Катисма", който също е по кориците на най-известните туристически списания.


Боговете сигурно биха ви завидели, ако се изтегнете блажено на брега в залива Лефкас. Едва ли някога сте виждали на едно място толкова голям брой запалени сърфисти - от 7-годишни деца до белобради старци. А ако сте любители на силните усещания, скочете с парапланер - усещането ще ви очарова.

Илияна Караланова

Отговорен редактор - marica.bg

Илияна Караланова е завършила „Славянска филология” в ПУ „П. Хилендарски”. Работила е в Топ ТВ, в. „Труд” и plovdivweek.com. Била е зам.-главен редактор на в. „Строителство Имоти”.   Още

Коментари

За да публикувате коментари трябва да имате профил в сайта

Коментари (1)

Уки

28.07.2019 | 20:12
3 2

Имаш грешка със цените! Те са леко нагоре със около 50 % а на корабчето 150% нагоре Не лъжете хората. Иначе острова е много хубав.

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?