Следвайте ни

Българският Индиана Джоунс: Средногорието е българското Елдорадо

Родопите са пълни с рубини, ахати и аметисти, твърди Кирил Стаменов

viber icon

Кирил Стаменов е златотърсач с над 40 години стаж. Създател и председател на Българската асоциация на търсачите на самородно злато и метеорити. Запалил се по хобито още като ученик. От дете е увлечен по история, археология и нумизматика. Приятелите с право го наричат българския Индиана Джоунс. Любимият му автор е Джек Лондон, описал приключенията си като златотърсач в прочути творби като “Златният каньон" и “Жажда за живот”.

Стаменов е направил карта на находищата със самородно злато у нас, която актуализира постоянно. Членовете на Асоциацията вече са към 3000 души.

Тръпката на златотърсача е голяма. Пипне ли, няма спасение, признава Кирил Стаменов. Лятото е любимият сезон на хората с авантюристичен дух - време за събори на братството и нови експедиции. Тази година златотърсачите откриват сезона днес със състезания с металдетектори, улеи и драги на река Мечка в първомайския квартал Дебър. Стотици  ентусиасти от цяла България, както и хора от целите Балкани -Гърция, Албания, Румъния, Турция, Сърбия, Косово, се стекоха на събора.

Участниците задължително си носят ултравиолетови фенерчета - с  тях мнозина си откриха естествени рубинчета. Да влезе в ролята на златотърсач, се изкуши дори кметът на Първомай Ангел Папазов.

Първомай е само за загрявка

- златотърсачите продължават летния маратон със състезания на Леденика край Враца, после на Маджарово и на хижа Каваклийка, където районът е също много златоносен.

България е своеобразно Елдорадо - в Европа сме една от най-богатите на златоносни залежи държави и това съвсем не са празни приказки, убеден е Стаменов.

Много златоносни са районите на Западна Стара планина между Белоградчик и Берковица, районът на Кърджалийско, Ивайловградско, както и районът на Странджа - особено река Велека и притоците й. Цялата Струма с притоците й, Витоша - почти навсякъде в България има златоносни райони.  

Да не говорим за Средна гора, която е пълна със стари антични тракийски рудници. От векове Средногорието, особено районът на Панагюрище по реките Луда Яна и Тополница, е прочут като най-златоносен. Неслучайно там има няколко мини, където още по социализма е добивано и злато покрай другите метали.

 Златоносен е и районът около Пловдив -

и откъм Родопите, и откъм Средна гора. Край Асеновград са златоносни реките в района на Горнослав, Долнослав. Някои притоци на Чая също са богати на златинки, обяснява нашенският Индиана Джоунс.   


Около хижа Каваклийка особено богат за златинки е районът на Горно ново село и Долно ново село, където някога е била тъй наречената Златна нива. А нивата някога наистина е била богата на златни късове. Дори преди година там късметлия е открил с металдетектор доста добри късове самородно злато.


Родопите пък са най-богати на полускъпоценни камъни у нас. В района на Кърджали, Момчилград, Маджарово, Крумовград има изстинали 6-7 вулкана, в резултат на което са се образували минерали - ахат, яспис, халцедон, аметист, рубини, казва Стаменов.    

Негови колеги от чужбина също признават, че сме своеобразно Елдорадо. Преди година бил гост на световния шампионат на златотърсачите в полското градче Златория, където се срещнал с представители на Световната асоциация на златотърсачите. 

 Станах медийна звезда,

особено след като подарих на всеки от председателите на националните асоциации шишенце с рубинчета и самородно злато от България. В Полша имат една-единствена рекичка, където са промивали злато през Средновековието. Златинките, които намират днес, са толкова миниатюрни, че чак ми стана смешно колко им се радват, признава златотърсач номер 1. Чудели се, че той обучава българите къде да търсят и да  промиват злато.

Няма златотърсач милионер, но щастието да намериш сам златинка, рубинче, минерал  е неописуемо. Хобито е скъпо - легенчетата са по 50-60 лева, улеят - 150-200 лева, драга с помпа с маркучи е 1000-1500 лева.  Металдетекторите са 1000-1300 лева. Като прибавиш горивото за колата и за помпата за промиване на златото, сметката набъбва. Понякога грам злато, който си намерил, ти излиза на двойна цена от тази на пазара. Но хобито си струва, а и те поддържа в добра форма, категоричен е Стаменов.

Двама са най-големите късметлии сред търсачите у нас, които намират доста добри късове самородно злато. 

Ванката от Павел баня и  Данчо от Вършец са най-добрите в търсене с металдетектор. 

Данчо намерил два големи къса кварц със злато - единият над 55 грама, другият - 33-грамов, уникален, изключително красив микс. Грехота е да го счупиш, за да извадиш златото. В оригиналния му вид има колекционерска стойност и цената му скача с поне 30 процента, обяснява спецът.  Ценните находки, засечени с металдетектор, са от района на река Мътивир, в района на Ихтиманска Средна гора. Наскоро Данчо се върнал с находки от прочутата Златна нива. 

Не става обаче само с късмет, иска и много ходене из пущинаците. Най-големите самородки, които самият Стаменов е откривал, са 11-грамова и 4-5-грамова.

Открил ги в района на рудниците край село Стремци, недалече от прочутия древен град Перперикон.    

Стаменов очаква

наводненията от последните дни да отмият наноси и да открият зарити доскоро самородки,

особено в Средногорието.

Именно там златотърсач номер 1 планира следващата си експедиция - ще обикаля с приятели Свеженско и деретата откъм Розовец, Успеново и Александрово, където има тракийски златни рудници. Ще обследва и пълните с кварцови жили дерета на река Саплама до Александрово. Там спецът ще тества на терен и последния модел металдетектор, с който вече е открил две златинки.

Предстои му и експедиция по реките край Ардино - там приятели геолози му дали жокери за находища на златинки, колекционерски рубини и минерала цирконий.   

Последната любов на златотърсач номер 1 обаче са метеоритите. Мечтата му е най-сетне да пипне къс от метеорит, открит у нас. Досега само най-амбициозните търсачи попадат на хематит, магнетит или антична шлака от стари рудници.    

Библията на Индиана Джоунс

Късмет не е достатъчен. Образовайте се, научете правилата, преди да тръгнете за злато. Най-важно е да знаеш къде да търсиш. Златинката е 19 пъти по-тежка от водата и 7 пъти по-тежка от материала в реката - това са част от постулатите в Библията на златотърсача, създадена от българския Индиана Джоунс.


Опасно е да се разкопават древни могили. Знам за археолози, станали жертва на допир с  предмети - пръстени, гривни, открити при разкопки. Проклятие или зараза - не знаеш какво може да ти лепне предметът - някои микроорганизми живеят 2000 години, предупреждава шефът на златотърсачите.    

Хайдушките  съкровища

Спорно е доколко прочутите съкровища на Вълчан войвода и поп Мартин са само  митове и легенди. Има цяла общност у нас, запалена по търсене на скрити и билязани с нишани иманета, обяснява Стаменов. Припомня циркулиращите десетилетия  твърдения, че именно с дарено от  войводата Вълчан злато карловските братя Евлоги и Христо Георгиеви са построили Софийския университет.

На млади години и самият Стаменов е обикалял в търсене на хайдушки нишани по скалите из Врачанския, Еленския балкан, около връх Ботев, из страховитото ждрело Стенето, между хижа Дерменка и село Черни Осъм. Доста хора измряха в пещерите, на някои още костите им са там, разказва спецът. Виждал е някои от прочутите карти на специално обработена, топена в парафин, заешка кожа с рисунки за пътя към скрити съкровища. Не е видял жив късметлия, открил хайдушко имане.

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?