Следвайте ни

Атракции в Родопите: 40 минути пеш от Равнища до "ръба на свободата" СНИМКИ

viber icon

Тъй като времето започна да се оправя и вече температурите напомнят за наближаващото лято, ви предлагаме да грабнете туристическите раници и да прекарате почивните дни в зелената прегръдка на Родопите. Тази събота нашата идея е за разходка до една величествена скала, за която казват, че бележи „ръба на свободата“.

Местността се казва Равнища, а за да стигнете до там са ви нужни около 40 минути с лек автомобил, ако сте от Пловдив. Минава се през село Първенец и Дедово. Пътят е хубав, но все пак трябва да имате предвид острите завои, които са в състояние да докарат световъртеж дори на GPS-устройствата. Така, че не се стряскайте, ако изведнъж джаджата ви започне да преизчислява маршрута… Препоръчваме ви да се заредите с енергия и да оставите колата около хотелския комплекс, който носи името на местността, защото в противен случай рискувате да закъсате някъде по черния път през гората.

Разходката е приятна, а теренът не е никак труден. При нормално ходене до Скалата се стига за около 40 минути като се хваща пътят през гората наляво от импровизирания паркинг. Гората създава усещане за уют и спокойствиe с гъстите си сенки. Около пътя ромоли рекичка, а водата й подскача по камъчетата. Това е и царството на множество симпатични сини бръмбарчета, които няма как да не забележите. Внимавайте, защото е възможно някои от тях да се окажат неволно под обувките ви. Нека да не ги закачаме, все пак сме техни гости…

За да стигнете до Скалата, трябва да следите за пътека в ляво от пътя, по която да се отклоните. Подходящ ориентир за този момент е разреждането на гората. Ще разберете, че наближавате крайната цел по няколко малки скали, които ще ви загатнат какво предстои да видите.

В крайна сметка голямата „атракция“ ще ви изненада. Най-вероятно ще се чудите къде ли е тя, когато от горската пътека пред вас изведнъж се отвори гледка към необятните простори на Родопите.

Няма как да не усетите величието на чудната природа. Ако някога сте се питали какво ли виждат орлите, то в този момент ще имате привилегията да се насладите на гледката през техните очи по време на полет!    

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

НЕИЗВЕСТЕН

НЕИЗВЕСТЕН

25.06.2021 | 15:09

БРАВО, СУПЕР, НЕКА ИМА ПО ВЕЧЕ ТАКИВА СТАТИИ ЗА ПРИРОДНИ ДАДЕНОСТИ В НАШАТА МИЛА РОДИНА, А НЕ ДА МИ ПИШАТ, ЧЕ МАЯ МАНОЛОВА Е НЕУМОРНА ДА АГИТИРВА,ЧЕ СЛАВИ, ТАКА, ЧЕ БОЙКО ОНАКА, ВСЕКИ ИСКА ДА СТАНЕ ДЕПУТАТ, А НЕ ИСКА ДА ХОДИ НА СЕЛО ДА РАБОТИ ЗАЩОТО ТАМ ХЛЯБА СЕ ИЗКАРВА С ПОТ НА ЧЕЛОТО, А В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ИМА КЛИМАТИК, ИМА ПАРИ , ИМА ВЛАСТ, ИМА СИЛНА ДУМА И Т-.Н.

Отговори
2 0
Мали и и

Мали и и

20.06.2021 | 15:34

Има едно летовище Равнища с хижа Равнища ,което е квартал на село Дедево и там имат вили - десетки пловдивчани ,ама може ида има друго ...

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?