46

Атракции без край в Хисаря: Безплатен аудиогид на три езика ни води през музея

Почивните дни са идеалният момент за приятно прекарване на свободното време сред природата. Когато тя бъде съчетана и с предимствата на градската среда, преживяването става още по-пълноценно. Ако пък избраната дестинация е близо до големия град, тогава и разходите за пътуване ще са по-малки. 

Вероятно по тази причина през почивните дни, та дори и през седмицата, посетители пълнят туристическите обекти в Хисаря, който е само на 50 километра от Пловдив. В града на минералните извори цари пролетно оживление не само покрай чешмите с топла вода и със стълпотворението от хора, чакащи да си налеят минерална вода, но и по улиците  и кафенета.

Повечето са хора от Пловдив, Карлово и региона. Пристигнали са за

кратка пролетна разходка в курортна атмосфера.

Друга част са посетители в хотелите, където вече вървят семинари и организирани служебни срещи. На зелената и цветна пролет в Хисаря в заведенията по масите на открито се наслаждават и местните хора.

Хисаря винаги е бил магнит за посетители, сега обаче СПА развлеченията и културната разходка са в идеално съчетание на фона на безкрайните зелени паркове и археологическия резерват сред тях.

Освен за топлите минерални басейни, СПА процедури и вкусна храна, непременно си отделете време и за една културно-историческа разходка с много изненади, съветват от Туристическия информционен център в града. Археологическият музей предлага комбинирани и семейни билети с отстъпки за посещение на Археологическия музей, Римските терми и Римската гробница. Ако сте за повече от един ден в Хисаря,

може да си разпределите посещенията в тези обекти за няколко дни

- билетът важи, само се консултирайте как да го използвате, когато го купувате.

Археологическият музей е разработил безплатен мобилен аудиогид “My Museum Guide” на три езика, който улеснява посетителите и дава допълнителна и любопитна информация за изложените във витрините и лапидариума експонати. Освен постоянната експозиция, посетителите имат възможност да видят и две гостуващи изложби - „Тракийски съкровища от България“ с копия на емблематични артефакти от Панагюрското златно съкровище, сребърното съкровище от Луковит, златната маска на Терес, сребърните ритони от Боровското съкровище, бронзовата глава на Севт, златни конски украси от Търговище и Враца и антични бронзови скулптури.

Втората изложба „Минералите - лечебни, духовни и енергийни дарове на Земята“ е от софийския музей „Земята и хората“ и представя оригинални образци на минерали от цял свят.

Археологическият музей  в Хисаря подготвя и още една приятна изненада за своите гости. Предстои излизането от печат на „Пилигрим - мистичните пътеки в Хисаря. Алманах на пет духовни пътя, които да извървиш“, който ще разкаже

любопитни и непубликувани досега факти за светите места в града.

В централния градски парк на Хисаря гостите могат да разгледат единствените работещи антични терми в България. Римските терми на Диоклецианополис са от 2-3 век. Там греят шест мраморни басейна с топла минерална вода. Те са изключително добре запазени и експонирани, сякаш са непокътнати от времето. Запазено е подовото им отопление, водопроводната и канализационната система. В сърцето на Римските терми е запазено и Светилището на нимфите - идеалното място за снимка или селфи. Това мястото за наричането на съкровени желания, защото те наистина се сбъдват.

Римските терми са изключително място за  опознаване на античността и за развлечение едновременно. Посетителите могат да използват

безплатното мобилно приложение „Hisarya Tour Walk“ с добавена реалност,

с което научават много историческа информация за града и термите. Децата се забавляват, като събират 3D артефакти из залите на Римските терми и се снимат с бога на здравето Асклепий.

Непременно трябва да посетите и Туристическия информационен център, където имате възможност да разгледате най-известните гробници в региона чрез изложбата „Царският цвят цинобър в тракийската и римската култура по българските земи“. Не си тръгвайте, без си подарите и уникална снимка с Иван Вазов в автентичната обстановка на хисарска вила от 20-те години на миналия век!

А разходката през пролетния парк до Римската гробница ще ви зареди не само с антична история, но и с чудната песен на завърналите се прелетни птици. Снимките на обсипаните с цветя полянки са бонус към приятно прекарания уикенд в Хисаря.

"Момина баня" работи през ден за мъже или жени

 Обществените бани на Хисаря също са сред посещаваните от много хора. Баня "Русалка“ се намира до Западната крепостна порта. Работи всеки ден от 8,00 до 17,30 часа.  Цена на билета е 5,00 лв. Има две отделни съблекални и две къпални с курни, душ и басейн. Водата е по-хладка и особено полезна за кожата. Може да се ползва от хора с високо кръвно и сърдечни заболявания.

„Момина баня ” работи всеки ден от 8,00 до 17,30 ч., като на четни дати е за мъже, на нечетни - за жени. Разполага само с една съблекалня, душове, осем вани и басейн с гореща вода. Цена на билет - 3,50 лв.; билет с карта - 1,50 лв.; за ползване на вана - 8,00 лв.; чаршаф - 1,00 лв.

Водата е гореща, с температура 46 градуса, подходяща за бъбречни (питейно) и ставни заболявания, действа благоприятно при настинки и грипни симптоми.

Банята има историческа стойност - тук, по време на управлението на императорите Лициний (баща) и Максимиан Галери, през декември 308 г. е построена баня. Тухлен надпис на латински език, с благодарност от местното население, е вграден в залата с ваните. На свода над басейна се вижда и част от градежа на средновековната банска постройка.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?