46

Арките, които триумфират от Париж до Ню Йорк СНИМКИ

Милиони туристи годишно посещават архитектурните чудеса, издигнати в памет на велики пълководци 

Откакто е издигната през 1836 г., Триумфалната арка в Париж е най-посещаваният паметник в града. Повече от 1,5 милиона души годишно са посетили високата 164 фута арка. Построена е през 1806 г., в памет на французите, които са се сражавали и загинали по време на Френската революция и Наполеоновите войни. Издигната е точно по средата на 12 авенюта, които сочат към нея, образувайки звезда. Въпреки че Париж е дом на единствената Триумфална арка, има още няколко града по света, които разполагат със свои собствени, пише architecturaldigest.com.  

Струва си да посетите тези шест арх​итектурни чудеса от Бруклин до Барселона.  

 

Бруклин, Ню Йорк

Точно над Prospect Park, с площ от 526 акра, Арката на войниците и моряците гордо се извисява на 80 фута височина. Проектирана от архитект Джон Х. Дънкан и издигната между 1889 и 1892 г., тя е посветена на „Бранителите на Съюза, 1861​-1865 г.“, а надписът е издълбан във фасадата ѝ.  Уникалният проект на Дънкан е един от 36-те представени варианта. Бронзови скулптури от Фредерик Макмонис допълват драматичната внушителност. 

Барселона

Проектирана от Хосеп Виласека, Триумфална арка в Барселона е служила като врата към Универсалното изложение в града през 1888 г. 

Когато получава задачата да проектира бъдещата забележителност, Виласека решава както да почете другите нации и провинции, участващи в изложбата, така и да отдаде почит на своите испански корени. Резултатът е класическа тухлена конструкция със серия от фризове в стил неомудехар, който е бил на мода в Испания по онова време. Виласека увенчава арката с щитовете на 49-те испански провинции, под знака на герба на Барселона.

Манхатън, Ню Йорк

Много места в Съединените щати са кръстени на първия президент на Америка, но паркът Washington Square в Долен Манхатън е специален с мраморната си арка. Мястото е използвано за първи път като площадка за военни паради през 1826 г. и малко след това се превръща в обществен парк. Оттогава много видни нюйоркски семейства, за да избягат от урбанизирания център, започват да строят имения с домове в древногръцки стил, които все още очертават северната граница на парка.

Повече от шест десетилетия след като площта от 10 акра става обществен парк, на изтъкнатия архитект Станфорд Уайт е възложено да проектира и построи мраморната арка Вашингтон, която е завършена през 1892 г. Величествената постройка заменя подобна, изработена от дърво, издигната за 100-годишнината от встъпването в длъжност на президента Вашингтон. 

Рим

Арката на Константин е чудесен пример за древна архитектура в Италия. Тя е посветена на Константин Велики ​- първия римски император, превърнал християнството в основна религия на Рим. Структурата е построена през 315 г. сл. н. е. в чест на победата на императора над Максенций в битката при Милвийския мост, до най-известната забележителност на Рим - Колизеума, построен през 80 г. сл. Хр. 

Лондон

Високата 40 фута арка Уелингтън, в началото известна като Green Park Arch, е построена между 1826 и 1830 г. Първоначално е била поставена в различен ъгъл на четвъртия по големина парк в Лондон, но е преместена в сегашния си дом само две години по-късно. Сега това е централната част на Hyde Park Corner, където Найтсбридж, Белгрейвия и Мейфеър се срещат в Централен Лондон. Гражданите започнаха да я наричат Арката на Уелингтън, защото първоначално структурата се гордеела с масивна статуя на първия херцог на Уелингтън на кон. През 1912 г. обаче арката е увенчана с бронзова колесница с четири коня от художника Адриан Джоунс.   

Брюксел

Триумфалната арка Arcade du Cinquantenaire в Брюксел е висока 147 фута. Мемориалната аркада с три арки в средата на парка Parc du Cinquantenaire е построена през 1905 г.  

Тя изглежда още по-драматична с бронзовата скулптура квадрига, водена от жена колесничар. Масивната структура е издигната по време на управлението на Леополд II, за да отбележи 50 години от независимостта на Белгия. Първоначално проектирана от белгийския архитект Гедеон Бордио през 1904 г. и завършена от френския архитект Шарл Луи-Жиро след неочакваната смърт на Бордио. 

Arcade du Cinquantenaire е един от най-големите архитектурни шедьоври на града: паркът Cinquantenaire, където живеят арките, е проектиран във формата на петоъгълник, същата уникална форма като вътрешните и външните пръстени на Брюксел. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?