44
Следвайте ни

Антон, Пламена и 4-годишната Ева обикалят Мексико с колела и рикша

viber icon

Семейството планира да прекоси и Африка, за да разберат тайната на местните - защо са толкова щастливи

 

Антон и Пламена се запознават като студенти в Бургас. Той е от Сливен, а тя от Свиленград. Обединява ги страстта по пътешествията. „Щом решим, грабваме раниците и - готово”, казва Пламена с онази фриволност, с която хората обикновено решават да си купят ли хляб.

Двамата пътешественици, които преди 6 години живяха 6 месеца на брега на африканското езеро Бангуедо, а на следващата година обиколиха Южна Америка на стоп, представиха книгата си „Стъпки в непознатото. От Африка до Южна Америка”.

За да напишат пътеписа от 376 страници, Антон и Пламена Нашеви напускат доброволно работата си в завод „Изаки” в Сливен.

„Искахме да напишем книгата и да излезе на бял свят. За да се занимаваме само с нея, напуснахме работа”, казва Антон. Сега планират поредното си пътешествие - този път в него ще участва 4-годишната им дъщеря Ева. Икономиката на пътешествията им е проста.

„Пътуваме на автостоп и спим на палатка. Храната си я готвим сами в повечето случаи, а продуктите купуваме от магазини по пътя. Така не се изискват много пари, за да пътешестваш”, обяснява Пламена.

Пътищата пред семейството сега са два - или страните от Централна Америка, или в Африка. Черният континент е любимият на Пламена. Мечтата от дете била да поживее там и да разбере тайната на местните - защо са толкова щастливи.

Антон обаче си е харесал Мексико и страните под него - Гватемала, Хондурас, Сан Салвадор и Никарагуа. Няма сила, която да го убеди, че Мексико е опасна за стопаджии държава. Дъщеря им Ева този път ще ги последва в дългото пътешествие.

„Тя задължително ще дойде с нас при новото пътуване. Вече има закалката от 350-е километра, които измина с рикша с нас през Родопите тази пролет. Дори смятаме, че сме готови за още по-големи пътешествия с нея”, обясни Антон.

Семейството все още обмисля с велосипедите и рикшата на Ева ли да тръгне им Централна Америка.

„Нещата се променят динамично и трябва да се обмисли всеки детайл. Понеже Ева ще е с нас - стопът не е удачен. Иначе, като решим да тръгваме – хващаме раниците и поемаме”, отсича Пламена.

Малката Ева започва първите си пътешествия още на два месеца. "Хубаво е човек да бяга от рутината, понеже ежедневието затваря мирогледа. А когато пътуваме, срещаме нови хора. В планината всички са много позитивно настроени и това се отразява много добре на дъщеря ни", казва Антон.

Според Антон не се налага за пътешествие в Централна Америка или Африка човек да си прави ваксинация срещу тропически болести. В Африка двамата са си преварявали водата за пиене. Местните не са правели това и са пиели вода направо от езерото.

„Хората там са здрави - сякаш са привикнали към водата. Ние я вземахме от кладенец и след това я преварявахме за 5-6 минути”, казва Антон.

На премиерата на книгата си в Пловдив Антон и Пламена показаха дървени риби и тарамбука от престоя си в Замбия

Във всички държави на Латинска Америка стопът върви прекрасно. Изключение прави Перу, което иначе е най-развитата туристическа държава в региона. Страната предлага и всички видове атракции - исторически места като Мачу Пикчу и Вилкабамба, пустини с космически картини, джунгла и океан.

„В Перу чакаш много по-дълго. Манталитетът им е такъв - не са предразположени към стопадижиите. А в Колумбия - държава, с която всички те плашат, е нещо напълно различно”, казва Антон.

Преди четири години в Колумбия двойката минала през столицата <210>й Богота. Оценила невероятната архитектура, но все пак избрала да живее в малки и напълно запазени като самобитна култура градчета.

„Хората там са истински - културата им е запазена. Все едно си в едно родопски село - бабите ходят с престилките - така е и там”, казва Пламена. В Колумбия са срещнали много етнически групи.

„В Богота архитектурата е невероятна, но нямаше това, което търсим”, добавя тя.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Коментари (2)

Хора

Хора

16.10.2021 | 08:28

Живеем в чудесни времена. Вземете си подредете живота и ходете по норма ни почивки

Отговори
0 0
Е не

Е не

10.10.2021 | 18:04

Хванете са на няква работа бе, да българисти

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?