Следвайте ни

85-годишен маестро обиколи Америка в годината на пандемия

viber icon

На камъните до Хисар Капия вече свири легендарният учител по география от Спортното училище Стефан Григоров. 

От години пловдивският Панталей Пътник обикаля с китарата и акордеона си градовете по света и свири, където му падне. Преди година и половина, когато навърши 83 каза пред „Марица“, че още се чувства малък и млад и затова иска да пътува.

Знае, че във всеки американски град се плаща на съответната община по 25 долара на ден разрешително за улична свирня.

В годината на COVID вече 85-годишният трубадур е успял да обиколи Съединените щати, Япония, Аржентина и Бразилия. 

„Билетът ми за Щатите бе купен предварително още в края на миналата година. Излетях в края на февруари и стоях известно време във Вашингтон. В края на февруари трябваше да летя за Токио. Стиганах дотам през Аляска. В Япония обаче ми казват още на летището: Ти си на 85 – връщай се! Не можеш да мръднеш в страната“, разказва пловдивският пътешественик.

Върнал се в началото на март във Вашингтон и посетил българското училище там. Там му съобщили, че може да отиде в Южна Америка защото там още няма коронавирус и има полети. 

„От Вашингтон отидах в Атланта, а оттам отлетях за Буенос Айрес. Там стоях, обиколих, насладих се на живота. И на връщане реших да мина през Рио де Жанейро. Там стоях по-дълго време. Бях дал на един пирятел 5000 долара да ми намери място за настаняване“, спомня си пловдивчанинът.

По същия начин преди няколко години бай Стефан отлетя от Атланта за Перу, където се качи до Мачу Пикчу

Обиколил града надлъж и нашир. Настанил се в малък апартамент – на километър от Копакабана. 

Изкъпал се на легендарния плаж. „Преди да се потопя във водата изсвирих тържествено на бразилците „Мила Родино“. Стотици овации получих“, разказва той.

Обиколил всички музеи и паркове в Рио. Качил се и на хълма със статуята на Исус Спасител. И там изсвирил българския химн.

При предишния си рейд в Латинска Америка, той посети и Чичен Ица

„Направи ми впечатление, че в голяма част на града са построени 12-етажни блокове. Всичките са по един модел и асансьорът минава от първи до последен етаж през всички апартаменти. Няма стълбище. Удобно е – много ми хареса. За мен най-красавият град, който съм виждал досега е Рио! Ни Париж, ни Рим! Малко, малко ми напомняше на Истанбул – заради водата“, казва учителят на Здравко Димитров и Стефка Костадинова. 

От Рио се върнал в град Фийникс в щата Аризона. Там си изтървал самолета до Тусон. Оттам тръгнал към Тампа във Флорида. Домакинът му, го посрещнал с новината, че вече има 200 заразени. 

За да не зарази останалите в семейството настанили пловдивския музикант в някаква благотворителна мисия на протестантската църква. 

Уличният маестро записва в тефтер всеки град, в който е свирил.

„Приказно място – голям салон на всички, спални с бани за всички. В салона имаше пиано и аз свирих на него. Дойде екип от местната телевизия да ме заснеме и го излъчиха“, реди спомени пътешественикът.

Осъзнал, че трябва да хваща пътя за великия Пловдив в Лос Анджелис. Там се качил в автобус на градския транспорт и видял, че освен шофьорът не пътува никой друг. 

„Вън никакви хора, никакво движение! И ми казаха, че трябва да стоя затворен само в стаята си. След няколко дни се появи извънреден полет Лос Анджелис – Истанбул. Веднага се записах за него, разказва Стефан Григоров. 

Излетял в 18.30 часа минали над Гренландия и в Истанбул кацнали пак в 18-30 часа същия ден. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Валентин Ангов

Валентин Ангов

13.09.2020 | 21:22

Уникален човек.Беше ми класен в спортното в Пловдив

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?