Следвайте ни

70-годишен ретро локомотив ще тегли теснолинейката на 6 септември

Билетите за са разграбени само за 3 дни - ясен знак, че БДЖ трябва по-често да организира атракционни пътувания

На 6-ти септември Българските държавни железници организират първото по рода си общодостъпно атракционно пътуване по теснолинейката. Случайно или не, именно в Деня на Съединението Гражданско сдружение „За теснолинейката”, заедно с БДЖ, ще поднесат незабравимо пътуване в миналото по живописния тесен релсов път от Септември до Велинград, пишат от сдружението.

 

Любопитен факт е, че парният локомотив, който ще тегли ретровлака, е произведен и доставен у нас специално за теснолинейката точно преди 70 години, а връщането му към живота след дългогодишна почивка се случи преди 15 години. Днес парната машина с № 60976 е единственият локомотив от първата половина на миналия век, възстановен за движение по теснолинейката. Ежегодно с него се обслужват по десетина влака, наети от чуждестранни групи.

 

По идея на нашето ГС „За теснолинейката”, всички 180 пасажери на юбилейното празнично пътуване ще бъдат посрещнати в гара Септември по стар народен обичай с хляб, мед и шарена сол. За топлото отношение ще се погрижат от НЧ „Будители – 2004” в тракийския град.

 

По време на пътуването подготвяме няколко скромни изненади за гостите на събитието и се надяваме у тях да остане хубав спомен от този различен ден.

 

Благодарение на партньорството между ГС „За теснолинейката” и Община Велинград за опазване, популяризиране и развиване на най-високата жп линия на Балканите, атракционният влак ще бъде посрещат празнично и в СПА столицата на Балканите. В знак на подкрепа от местната администрация обещаха да включат посрещането на влакчето в официалната програма за честването на големия български празник в родопския град.

 

Специалната композиция ще потегли в 10:35 ч. от гара Септември с максимално допустимите 6 пътнически вагона и ще се движи до Велинград, откъдето след три часов престой за разходка и обяд ще поеме обратно в 16:15 ч.

 

Цената на билета, която БДЖ определи за пътуването, е 25,50 лв. за двете посоки, а билетите се изкупиха само за 3 дни. Това е неоспорим знак, че интересът към теснолинейката е голям, а подобни пътувания трябва да станат традиция и да влязат в разписанието на БДЖ за постоянно през по-кратки периоди.

 

По време на престоя в крайната гара – от 13:25 до 16:15 ч., предлагаме на пасажерите да се разходят до обновения център на града (само на 700 м от гарата) и до емблемата на Велинград – паркът с карстовия извор „Клептуза”, намиращи се в южния квартал Чепино.

 

Такъв тип атракционни пътувания с туристическа цел са ежедневие в цяла Европа, та дори в съседните ни Сърбия и Румъния. Затова се надяваме ръководството на БДЖ да поеме в тази правилна посока за бъдещето на Родопската теснолинейка и скоро да се случи необходимото обогатяване на ретроподвижния състав в движение с возила, които да привлекат още по-голям интерес като дизеловата мотриса 82-01 например.

 

За още по-празничното усещане, ГС „За теснолинейката” ще украси локомотива юбиляр.

 

Всеки, който не е успял да закупи билет за пътуването, може да се докосне до магията на парната тяга като дойде по гарите от маршрута на влака.

 

https://www.tesnolineikata.com

 

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?