Следвайте ни

43-метров циферблат в Мека е най-големият в света

Часовникът на сградата Abraj Al Bait в Мека отброява часа от височина 530 метра. Кулата Абрадж ал Бейт в  Саудитска Арабия е истински исполин - височината  е 601 метра, което  отрежда и трето място сред най-високите сгради в света в момента. Разположена е в средата на най-святото място за исляма, до джамията „Масджид ал Харам“, в чийто двор се намира Кааба (Черната скала) - главната светиня на исляма.

Небостъргачът, който в същност е 5-звезден хотел, притежава 120 етажа и е завършен през 2012 година. Самият часовник се намира на височина 530 метра и е с диаметър на циферблата 43 метра, което го превръща в най-големия часовник в света. 

Върхът на тази часовникова кула е увенчана с надписа „Аллах е най-велик!“. Хотелът може да подслони годишно около 100 000 души, с което да помогне за настаняването на общо около 5 000 000 мюсюлмани поклонници, стичащи се ежегодно в Мека.

Освен хотелската част, в комплекса има частни апартаменти, конферентен център за бизнес гости, 4-етажен търговски център, паркинг за 800 автомобила и две площадки за вертолети. /Марица.бг

Коментари

За да публикувате коментари трябва да имате профил в сайта

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?