Следвайте ни

3 маршрута за разходка в рая на Балкана, запишете се

viber icon

Водачи ще покажат на ограничен брой туристи в три тура защитените от ЮНЕСКО букови гори в резерватите 

 

Три маршрута сред буковите гори на Национален парк „Централен Балкан“ предлага  в летните жеги администрацията на защитената територия. Посещенията в горите, които са част от сериен обект на ЮНЕСКО, са задължително с водач и са безплатни.

Броят на посещенията обаче е ограничен, само по три тура ще има  тази и следващата година.

Те ще бъдат с различна трудност - ниска, средна и висока. Целта е да се даде възможност на по-широк кръг хора да се докоснат до кътчета от българската природа, получили международно признание.

Всеки кандидат, за да се включи в някое от събитията, трябва да попълни формуляр за участие, в който да посочи предпочитания един или повече маршрути. Коректно попълненият формуляр е гаранция за участие в подбора. За всеки маршрут е определен максимален брой на участниците, които ще бъдат избрани по определени критерии като поредност на подадения формуляр, информация за интересите и опита на кандидатите и др.

Избраните участници в преходите ще бъдат обявени на страницата на Парковата дирекция (www.centralbalkan.bg) на 5 август 2021 г.

През 2021 г. са предвидени три маршрута за запознаване с буковите гори на „Централен Балкан“.

 1. Кордела-Костина

Първият е местност Кордела-местност Костина (средна степен на трудност), турът е на 28 август 2021 г.

Този маршрут отвежда от местността Кордела на западната граница на Национален парк „Централен Балкан“ до историческата местност Костина над село Рибарица. Голяма част от маршрута преминава през северните части на резерват „Боатин". Докато ходите по този маршрут, под някой боатински бук ще имате възможност да се запознаете с особеностите на горите в региона и защо дори ЮНЕСКО обръща внимание на защитата им.

 2. Видимско пръскало

Вторият маршрут е  по екопътека „Видимско пръскало“ . Той е с лека степен на трудност.  Планиран е за  4 септември 2021 г. Изходният пункт е гр. Априлци, кв. Ново село - площада пред сградата на читалището. Часът, в който се събираме, е 9:30. Часът на заминаване към ВЕЦ „Видима“ (кв. Видима, гр. Априлци) с организирания от нас транспорт е 9:45. Може да се включите директно и от паркинга пред ВЕЦ „Видима“ - часът на тръгване е 10:00. В края на прехода отново ще разчитаме на организиран превоз от ВЕЦ „Видима“ до центъра на гр. Априлци (кв. Ново село). Очакван час на връщане в Априлци - 15:00 часа. За всички участници са осигурени сух пакет за обяд и вода. Транспортът и храната са безплатни за участниците в прехода!

Този маршрут ще ви покаже част от долината на река Пръскалска и ще ви отведе до последната площадка срещу водопад Видимско пръскало. Част от маршрута навлиза в северните части на резерват „Северен Джендем“ - един от деветте резервата на територията Национален парк „Централен Балкан“ и част от българския компонент на серийния обект на световното наследство на ЮНЕСКО, опазващ най-представителните букови гори на Европа.

Изходният пункт е град Априлци, кв. Ново село - площада пред сградата на читалището.

3. Паниците-хижа „Рай“ 

Третият маршрут е местност Паниците-хижа „Рай“ (висока степен на трудност) - 11 септември 2021 г. Това е  най-популярният туристически маршрут в Национален парк „Централен Балкан“. Той отвежда от курортната местност Паниците край град Калофер до подножието на най-високия водопад на Балканския полуостров - Райското пръскало (124,5 м). По-голямата част от трасето попада в границите на най-големия резерват на територията на Национален парк „Централен Балкан“ - „Джендема“. Пресичайки прохладните долини на Голяма и Малка Бъзовица и изкачвайки се през стръмната Рогачева гора, ще имате възможност да се запознаете отблизо с буковите гори, отличени от ЮНЕСКО. След пристигането на хижа „Рай“ и при желание на част от групата ще има възможност за посещение и на водопад Райското пръскало.

Изходният пункт е  Калофер - площада пред сградата на читалището. Часът за събиране е 8:30. Часът на заминаване към местността Паниците с организирания от дирекцията на НП „Централен Балкан“ транспорт е в 8:45 часа. Може да се включите директно и от паркинга в местността Паниците - часът на тръгване е 9:00. В края на прехода отново ще се разчита на организиран превоз от Паниците до центъра на Калофер. Очакван час на връщане в Калофер - 19:00 часа. За всички са осигурени сух пакет за обяд и вода. Транспортът и храната са безплатни за участниците в прехода. Дирекцията на НП „Централен Балкан“ препоръчва за организираните преходи да си направите планинска застраховка.

Световно наследство

През 2017 г. най-съхранените и най-представителните естествени букови гори от деветте резервата на Национален парк „Централен Балкан“ станаха част от серийния транснационален обект на световното природно наследство на ЮНЕСКО „Старите и първични букови гори на Карпатите и други региони в Европа“. С площ от близо 11 хил. хектара българският компонент е най-голям по площ сред общо 78, разпределени в 12 европейски държави.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?