Следвайте ни

18-метрова кула помни как цар Калоян пленил Балдуин СНИМКИ

viber icon

На 193 км от Пловдив се намира уникалната крепост Букелон, извисена над обезлюдените села до самата турска граница

Ако искате да се докоснете до древна история, не е нужно да пътувате до Рим или Гърция. В България има частично запазени над 70 крепости. А най-примамливото е, че за да стигнете до местата с богато историческо наследство, не е нужно планирането на отпуск, а е достатъчен един уикенд.

Повечето от старите  крепости у нас са достъпни, реставрирани и превърнати в туристическа забележителност. Но ние ще поемем встрани от утъпканите туристически маршрути и ще се отправим към крепостта „Букелон“, за която малцина са чували. А тези, които са я посетили, са още по-малко. Тази уникална крепост помни много превратности, случили се по българските земи - от готските до османските нашествия. 

Въпреки това „Букелон“ не е известна като Асеновата крепост или тази в Царевец. Причината е, че се намира в погранична зона. За да стигнем дотам, се отправяме към село Маточина, то е на 193 км от Пловдив. Тези, които решат да я посетят, трябва да предвидят малко над 3 часа път и здрави нерви, защото пътят от Свиленград до с. Маточина е разбит, с изкъртен асфалт и дупки. По-лесно се стига с високопроходима кола. Все пак, ако сте поели напът с обикновен автомобил, както направи екипът на „Марица“, ще се наложи почти през цялото време да карате с не повече от 30 км/ч. И не се притеснявайте, ако срещнете Гранична полиция.

Въпреки разбитата настилка обаче, гледката е уникална - шосето лъкатуши покрай самата гранична бразда, а на места дори минава покрай изоставен кльон и може да си помислите, че неволно сте преминали на турска територия.  Забелязват се и използвани до началото на 90-те години  вишки. По този път до 1994 година се е преминавало само с отворено писмо или документ за самоличност, който доказва, че си роден там, разказват местните. Право да преминават имали и служителите под пагон. Граничните пунктове, на които пътуващите са били проверявани, пък са започвали още от Любимец.

Пътувайки към крепостта "Букелон", впечатление правят и малките селца, които са почти обезлюдени. Някога в тях е кипял живот, но сега къщите са изоставени и призрачни. Все още цъфтящите овошки - сливи, ябълки, круши, дюли, са се превърнали в техен страж. Почти няма двор, в който да не е посадена смокиня. Така че не се притеснявайте - и да прегладнеете, няма да останете гладни. Макар пътят да е до самата турска граница, в селата  джамии няма, извисяват се само камбанарии.

На влизане в Маточина ни посреща стара каменна църква. Построена е през 1935 г. и носи името „Св. св. Константин и Елена“. Приемник е на скален храм от 10. век, в която са се извършвали богослужения до средата на 20. век. Вратите й са под ключ, а пътят до нея е обрасъл с трева. Селото също пустее - повечето къщи са изоставени от години. Хора по мегдана или улиците не се забелязват. По данни на ГРАО през 2015 година в селото са живеели 32-ма души.

До крепостта „Букелон“ се стига, като се поеме по пътя нагоре вляво от църквата. Изкачвайки се, вече в края на селото, се стига до чешма с надпис с червени букви „ХОКВБ“. Там има леко уширение, където може да се паркира автомобилът. До „Букелон“ се стига за 5 минути пеш. И там, на хълма, пред очите ви се разкриват неописуеми гледки. Срещу вас се извисява величествена крепост, а до нея каменен надпис „Край нея на 14.04.1205 г. войската на цар Калоян разбива кръстоносците и пленява император Балдуин“. От ляво се вижда цялото село и постройките на някогашното ТКЗС, а от дясно - полята и горите на Турция.

Останките от „Букелон“  са разположени на площ от около 10 дка върху плато в подножието на югоизточната част на Сакар планина. За разлика от повечето запазени крепости по родните земи, тя не е само няколко реда камъни. Кулата й се издига на 18 метра височина. Някога на нея е имало денонощен пост. Укрепеното селище край Маточина първоначално било опасано от крепостна стена, строена през късната античност. После била срината, вероятно при нападенията на готите през 378 г. В края на 5. век или началото на 6. върху руините е изградена нова крепост. Строена е изцяло от ломени камъни, споени с бял хоросан. На отделни места в зидовете все още личат останките от дървени скари. Ясно се виждат и няколкото тухлени пояса, разположени по високите части на сградата.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Коментари (8)

НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

27.07.2021 | 09:55

Да това е снимката на крепоста,а не онази която бяхте сложили преди два дни.

Отговори
1 0
красиво

красиво

26.07.2021 | 15:56

Кулата Букели е доста запазена , а селцето е много спокойно и почти безлюдно , пейзажът е хълмист и живописен , турската граница е близо !

Отговори
2 0
Димитров

Димитров

26.07.2021 | 05:33

Точно е снимка на крепоста

Отговори
1 0
Димитров

Димитров

26.07.2021 | 05:32

Точно е снимка на крепоста

Отговори
1 0
НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

25.07.2021 | 20:40

Освен снимката,всичко друго е вярно.Имали сме славни времена,но за жалост от тях не е останало абсолютно нищо.

Отговори
8 0
Стенли

Стенли

26.07.2021 | 13:31

Да,така е.Днес снимката е сменена.

Отговори
1 0
Стенли

Стенли

25.07.2021 | 19:34

Не пишете глупости,моля!Тази снимка не е от това място.

Отговори
2 0
Стенли

Стенли

25.07.2021 | 19:32

Не пишете глупости,моля!Това е снимка на крепостта!

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?