12 трика за безопасно шофиране през зимата

Стелките спасяват от буксуване, чорап може да предпази чистачките

Шофирането при зимни условия често е предизвикателство дори и за опитните зад волана. Застрахователният консултант Виктория Бадьокова предлага 12 полезни трика при подготовката на автомобила, които ще помогнат да избегнете зимните неволи при шофиране.

Как да се оправим със замъглените стъкла?

Студените месеци често означават постоянно да се измъчвате със замъглените стъкла, опасно състояние, ако сте на път. За бързо справяне с проблема пазете по една гъба за дъска в колата си.  Отварянето на прозореца ще вкара свеж въздух и прозорците бързо ще се изчистят.

2. Как да направите стъклата си по-устойчиви на запотяване?

Поставете крем за бръснене от вътрешната страна на прозорците си и след това го избършете. Кремът за бръснене съдържа много от същите съставки като професионалните спрейове и оставя слой върху прозореца, който държи мъглата на разстояние. Напълнете торбичка (от плат) с ориз, която да абсорбира влагата и да пази колата ви суха през нощта. Преди да изключите окончателно колата си за през нощта, отворете прозорците и нека студеният въздух замени овлажнения от вашето дишане.  Не оставяйте бутилки с вода или други напитки в колата си, защото водата замръзва по вътрешността на прозорците. Също така климатикът е едно от най-добрите средства за премахване на парата. Компресорът отнема влагата от въздуха.

3. Чорапи в жабката

През зимата дръжте по един чифт чорапи в жабката и ги сложете върху обувките си, в случай че ви се наложи да бутате колата или просто да ходите през силно заснежено или заледено място. Осигуряват ви допълнително сцепление. Резервните чорапи са евтини, компактни и винаги полезни. Плюс това те са удобна импровизирана кърпа в краен случай.

4. Чорапи за калъф на чистачките

Резервният чифт чорапи може да ви бъде от полза за още нещо - покрийте  всяка от чистачките с чорап за през нощта, за да не ги покрие скреж или сняг. Повдигнете чистачките от стъклото и им нахлузете чорап за по-лесно размразяване сутрин.

5. За да не залепват чистачките за предното стъкло

Натопете парче плат в силен спирт и избършете всяка чистачка. Алкохолът ще предотврати залепването за стъклото и така те ще функционират нормално дори и в най-студените дни.

6. Импровизирана стъргалка

Ако се окажете със замръзнали прозорци, но не и със стъргалка за лед, имате няколко опции - вземете шпатула, ако сте у дома си, или  използвайте пластмасова карта от портфейла си и изстържете леда.

7. Естествен размразител

Винаги когато можете, паркирайте с лице на изток, тъй като слънцето изгрява оттам и ще размрази стъклата на сутринта и така няма да се занимавате със скреж на студа. Може да използвате чистачките, ако са останали следи от скрежта.

8. „Направи си сам”

Ако паркирането с източно изложение не е възможно (или слънцето не оказва съдействие), смесете три части оцет с една част вода и напръскайте сместа върху предното стъкло, за да се предотврати образуване на лед.

9. При замръзнали автомобилни врати и брави

Има няколко хитри начина да се справите с това: Загрейте автомобилния ключ с кибритена клечка или запалка, а след това внимателно го пъхнете в ключалката, докато прилагате натиск, за да се стопи ледът. Бъдете внимателни с нагретия ключ! Друг вариант е да вземете сламка за пиене и да духате директно върху замръзналата ключалка. Топлината от дъха ви ще разтопи леда. Натъркването на ключа или дръжката на вратата с дезинфектант за ръце ще има същия ефект. Алкохолът в гела ще разтопи леда и скоро ще ви позволи да отключите колата си.

10. Замръзнали огледала

За да се предотврати образуването на лед  по странични огледала, ги покрийте за през нощта с найлонови торбички, завързани с гумен ластик. Когато премахнете торбичките сутрин, огледалата ще бъдат без лед.

11. За фаровете

В най-тежките атмосферни и пътни условия фарове са особено важни. Покрийте всеки фар с паста за зъби и изплакнете с топла вода. Това драстично ще подобри качеството на вашите светлини и е много по-евтино, отколкото комплектите, които се продават в магазина и имат същия ефект. За допълнителна яснота нанесете слой от восък, след като сте премахнали пастата за зъби. Ще държи снега и водата далеч в продължение на седмици!

12. Ако забуксувате

Поставете стелките пред гумите, за да ви дадат сцепление върху заледената повърхност. Само не забравяйте да ги вземете обратно, след като тръгнете!

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?