2374

10 уникални места в България, за които не сте и чували

Много се злоупотребява с думата „уникален“, особено докато сърфирате из интернет – всяко заглавие приканва да откриете нещо „уникално“.

Следващите места в България, които са събрали от Peikata, наистина отговарят на определението за „уникален“. Всяко от тях си има по нещо, което не можете да видите никъде другаде в страната ни.

Много от изброените забележителности незаслужено все още са в сянката на други атракции. Ние смятаме, че си заслужава да ги познавате и посетите.

Идеи за почивни дни, за летни екскурзии или просто за списъка ви с дестинации, които да посетите в България.

1. Интерактивен музей Абритус

40500

Снимка: Peika.bg

Това място, приютено в Разград, има тайни шкафчета и вратички с въпроси крият отговори на всичките ви въпроси за живота в Древен Рим. От как са се обличали римляните, до какво е имало на празничните им угощения, с какво са се напивали или какви поговорки са използвали, за да се правят на умни.

Уникално място е, защото чрез тайни врати, шкафчета с факти, светващи плочки, въртящи се дискове и какво ли още не ви потапят в живота на древните римляни, както това не може да се случи в нито един друг музей в България. Игра, забавна и за деца, и за възрастни.

2. Белозем – селото на щъркелите

40945

Преди години в Белозем е имало огромно дърво с над 30 щъркелови гнезда, което е можело да се види чак от тепетата на Пловдив. Днес дървото го няма, но щъркелите са си тук, а селото е най-известната дестинация за почитатели на птиците, които носят пролетта и бебетата. Като признание за хармоничното съществуване между хора и щъркели, Белозем е обявен за Европейско село на щъркелите през 2005 г. (всяка година германската природозащитна организация Евронатур определя по едно такова село в Европа с цел опазване на белия щъркел и стимулиране на екотуризма).

Защо е уникално мястото: Защото на училището в Белозем има 22 щъркелови гнезда - цяла природна забележителност! Още три гнезда има на камбанарията на църквата “Свети Георги”, а общо в селото са повече от 40. Срещу училището по проект на “Зелени Балкани” е изграден Парк на щъркела - с дървена наблюдателна кула и табла с информация, легенди, гадания.

3. Арт-къща Куклите – най-голямата музейна колекция от кукли

32520

Когато прекрачиш цветния праг на тази 100-годишна къща в центъра на София, попадаш на място, пълно с кукли и приказки за тях - арт-къща „Куклите“.

Музеят на куклите е единственото място в България, където можеш да видиш над 3000 кукли, събрани в шест зали. Парцалени, от царевична шума, порцеланови дами Викторианки, фолклорни, марионетки, от стъкло, захар, восък, прежда... Най-старата е чешка и е на 120 години (но не, възрастта не й личи), а най-малките са японски и са само 2 мм. От музея на куклите се пренасяш директно в работилницата, където можеш сам да се превърнеш в майстор на кукли.

Музеят пази най-голямата колекция от кукли в България.

4. Музей на религиите в Стара Загора

40629

Единственият в България музей на религиите. И най-хубавото е, че това всъщност не е музей в класическия смисъл на думата. В сградата, чиято последна религиозна служба е била джамия, ще видите една над друга в пластовете сменялите се религии през вековете. Бившата джамия от 15-и век е построена върху основите на средновековна църква от 10-и век, издигната върху езическо светилище на Тракийския конник от 2-ри век, под което са открити останки от култова яма от началото на ранножелязната епоха 10-и век пр.Хр.

На място нагледно ще разберете връзката между религиите на терен, а не зад витрините на музей.

 

5. Природен парк Небесните пасбища

35848

Има едно място само на 65 км от София, в което можете да се впуснете в търсене на подземни царства и магьосници, да се изкачите по стълбата към Рая, да видите дървото на Мечо Пух, да си припомните мъдростта на Дънов, а дървена табелка да ви насочи към Долината на самодивите... А след това да минете по Мостчето на любовта...

Тази приказна дестинация е Природен парк „Небесните пасбища“ и се е появила благодарение на отдадеността на един човек - д-р Васил Ангелов, превърнал своята гора в прекрасно, достъпно за всички място. Място за духовно пробуждане и връщане към природата.

Паркът е събрал герои от приказките, митологията, българската история и различни религии в красива, широколистна гора. Едновременно образивателно и забавно.

6. Село Чавдар и неолитните къщички

40881

Не ви трябва машина на времето, за да се върнете в каменната ера и да се почувствате като семейство Флинтстоун. Достатъчно е да се запътите към станалото прочуто с уредения си живот село Чавдар. Продължете към местността Света Петка над него, за да попаднете сред неолитни къщички, направени от кал, колове и слама, и да видите как са живели първобитните хора преди 7000 години.

Селото прилича повече на швейцарско, отколкото на българско село. И защото в неолитните къщички в археологически парк Тополница над селото можете да нощувате като праисторически човек. Опитайте!

7. Интерактивен музей на индустрията в Габрово

40342

Виртуален гид ще ви разкаже за Габрово. А докато пътувате във времето, можете също да светнете една от първите крушки в България; да предизвикате взрив със суровините на първата фабрика за патрони в България – габровската Еловица; да контролирате времето. Отделено е и място за габровския хумор – можете да се заснемете в анимирани габровски шеги и да качите видеото си в интернет. Накрая е залата с 3D филм, който ще ви разходи из забележителности в Габрово и региона.

В музея можете сами да управлявате експозицията с едно махване на ръката и сами да се превърнете в част от експонатите.

8. Марина река: Ботаническа класна стая на открито

40722

Малцина знаят, но в България съществуват места за уроци на открито. В Странджа, в защитена местност Марина река, на 12 км от Царево, има истински ботанически кабинет под открито небе. При това тук не просто можете да разгледате растения в гората, а да се запознаете с видове на милиони години. На открито, сред гората има чинове и табла, където само за един учебен час всеки може да се запознае с видове от изгубената преди милиони години терциерна флора (ако сте забравили от училище - терциер е времето между измирането на динозаврите преди 65 милиона години и началото на последната ледникова епоха преди 1,8 милиона години).

Класната стая в Странджа планина е достъпна за всеки, а в нея се учи не от учебници, а от заобикалящата природа.

9. Паметник на завистта в Хасково (и не само)

40955

Хасково е дом не само на първия и единствен в света паметник на завистта, но и на най-високата според Рекордите на Гинес статуя на Дева Мария с Младенеца. От паметника на завистта до Богородица се стига за 20-ина минути пеша.

Защо е уникално мястото: Защото освен тези постижения, из града ще откриете и други забавни монументи като децата, които се дърпат на игра на Оранжевия мост и бухалчето в центъра на града. А от камбанарията при монумента на Богородица Хасково се вижда като на длан.

10. Блатото при село Малък Преславец

40456

Край блатото Малък Преславец ви очаква среща с хиляди водни лилии и стотици птици. Блатото е защитена местност, където се срещат 56 вида птици, 7 от които включени в Червената книга на България. То е и мястото в България, където расте най-голямата колония от водни лилии – цели 46 декара от водната повърхност са покрити с нежни бели цветове. Някои от птиците дори правят гнездата си върху тях. При блатото има места за почивка и барбекюта, където да изпечете прясна риба, взета от рибарското селище.

Тук ще видите най-голямата колония от водни лилии в България.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Иво

Иво

11.08.2022 | 23:34

Интересни места! Благодарим на автора!

Отговори
2 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?