На офроуд с бебешка количка

От "Южен" до центъра и назад по следите на една препатила майка

Полезната и разтоварваща разходка с количка и блажено спящо бебе си остава непосилно занимание за майките в Пловдив. Тротоарите приличат на лунен пейзаж, бордюрите по повечето кръстовища са като хърдели за стипълчейз, а преминаването през прелез или подлез - задача от сървайвър.  

Тръгваме по стъпките на наистина ентусиазирана майка, решила непременно да стигне с бебока си от "Южен" до центъра и да се върне навреме за следващото хранене.  

Първото предизвикателство, с което се сблъсква новоизлюпената родителка, обикновено е подлезът на гарата. Съоръжението, свързващо "Кючук Париж" с централната част на града, явно е направено с идеята да поддържа добрата форма на наскоро сдобилите се с рожба дами. За да се спуснат в него откъм квартала, може да използват асансьора в автогара "Родопи".

В случай обаче, че той не работи, единственият вариант са релсите, изградени върху стълбите. Проблемът обаче е, че те не са съвместими с всички модели детски колички. При голяма част от тях в коловозите влизат единствено задните гуми. А майките трябва да впрегнат мускули и да държат здраво положението. 

По средата на подлеза ги чака още едно премеждие - няколко стъпала нагоре със също толкова стръмни релси. Успеят ли да се справят и с това, пред тях е последното препятствие към центъра - изкачването на двайсетина стълби. Ако някой съвестен гражданин не им се притече на помощ, начинът е отново да вкарат задните колела в релсите и с всички сили да теглят дръжката нагоре, балансирайки с тежестта. Или като истински културисти да понесат количката барабар с бебето и да си помечтаят за супер рампа като от подлеза пред стадион "Тодор Диев". 

На другия възможен път към центъра отново е заложен капан. За майките в Кючука преминаването през жп прелеза срещу Младежкия хълм е истинско сафари. С огромните пролуки и неравности дървеното съоръжение всява страх, че някоя от гумите всеки момент може да заседне пред безмилостно приближаващия се влак. По-добро е положението на прелеза до Сточна гара, но там пък на майката предстои тежък сблъсък с трафика.  

Истинско офроуд приключение пък е районът около бившето кино "Въстаник". За да го преминете, може да не ви е необходима количка 4х4, но пък ще ви трябват яки ръце и цял куп нерви. Тротоарите с повдигнатите от корените на дървета плочки ще ви накарат да си мечтаете и оттук да минава велоалея. 

Все пак не може да не отдадем и заслужена почит на новоизградените скосени тротоари по някои от кръстовищата. Особено ако и от другата страна на улицата ни чака такъв. Макар невинаги да е така. 

А по въпроса достъпна ли е градската среда в Пловдив за майки с колички, отговорът е един - да, зависи доколко тренирана е младата жена и има ли добър навигатор с яки мишци. С такъв и качването до Античния театър през входа до Митрополията не е проблем. Както се казва, ако наистина обичаш отрочето си, ще го носиш на ръце.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?