На море с история: Почивката на Родос пренася в друг свят

Слънце, чисти плажове и руски език навсякъде допълват комфорта на българските туристи

Родос е един от най-известните гръцки острови и десетилетия наред примамва туристите от целия свят със слънцето, чистите си плажове и историята. Разстоянието от над 1100 километра от България го прави по-малко достъпен от остров Тасос или Халкидики, но си заслужава човек да го посети и да се наслади на атмосферата в него.

Пътуването е най-удобно със самолет от Солун, чието летище "Македония" е много модерно и добре организирано. Дотам спокойно може да отидете с личния си автомобил и да го оставите на паркинг. За пътуването най-добре е да разчитате на гръцки туроператори, наети с помощта на български фирми. Такъв например е "Музенидис Травъл", разполагащ с хотели, самолети и собствен паркинг на летището. За една седмица престоят на колата излиза 16 евро. За сравнение - на аерогара "София" е 80 лева за същия период. 

За една седмица пътуването в двете посоки до Родос, престоят със закуска и вечеря в хотел, разполагащ със собствен басейн и плаж на морето, излиза през май 700 лева на човек, а в разгара на сезона - със 100 лева отгоре. Ако искате спокойствие, може да отседнете в хотел в селището Кремасти, което е само на 14 километра от главния град Родос. От летището туроператорът осигурява превоз до хотела. На самия остров ви очаква друга изненада. Най-говоримият чуждестранен език не е английският, а руският. Това е добре дошло за българите от по-старите поколения, разбиращи и говорещи езика на Пушкин.

Иначе обстановката е спокойна и приятна и позволява пълен релакс. Хотелите са най-много до 4-5 етажа, стаите разполагат с всичко необходимо. Храната в ресторанта е вкусна и разнообразна, а персоналът е отзивчив и винаги готов да откликне на желанията на гостите. Ако не ви се излиза от хотела, спокойно можете да си отдъхнете в него, като съчетавате къпането в басейна му и на морския плаж, отстоящ само на 20 метра. Ресторантът и барът работят през целия ден и можете да се освежите по всяко време. Любителите на местните напитки могат да си поръчат чаша узо или вина за 1,5 евро.  

Който иска да сърфира в интернет, може да използва връзката в ресторанта и лоби бара. Обслужването по стаите също е перфектно. Решите ли да се разходите в село Кремасти, ще попаднете в приятна атмосфера, типична в Гърция. Спретнатите къщи, потънали в зеленина, и многобройните заведения ще ви направят престоя още по-приятен. А ако седнете да обядвате в някоя от таверните, срещу 7 евро и 50 цента ще получите порция сувлаки с пържени картофи за трима с хляб и вода.  

В случай че ви се прииска да посетите главния град на остров Родос, транспортът е много добре уреден. През деня автобусите пътуват през 15-20 минути. Цената на билета от  Кремасти до Родос е 2 евро и 30 цента. Островът е известен с Родоския колос - едно от седемте чудеса на света. От него обаче нищо не е останало и може да отидете на мястото на пристанището, където се е намирал.

Старият град е очарователен и ви пренася в друг свят. Движейки се из него, ще се озовете назад в историята. Забележителностите са една след друга. Влизате в Двореца на Великия магистър на Ордена на хоспиталиерите срещу 6 евро, два пъти повече струва входът за Археологическия музей. Ако се уморите от ходене по калдъръмените улички, можете да седнете в някое от кафенетата и таверните, които създават страхотна атмосфера. Настроението ви ще вдигнат участниците в някой от многобройните пищни карнавали. 

Акрополът в Родос също привлича посетителите, като входът за него е 12 евро. Други интересни забележителности са  пощата и приютът "Света Екатерина", венецианските замъци край Монолитос и край Критиния. Не са за пропускане и богато изписаните църкви, съсредоточени в крайните южни части от острова. 


Полезен съвет 

Морската вода на Родос е кристалночиста и топла, като има само един проблем. В северозападната част на острова плажовете са каменисти и минаването по тях не е особено приятно. Много от туристите решават проблема, купувайки си специални обувки за ходене по каменист плаж, като цената на един чифт е 7 евро. Ако искате да спестите пари, може да си купите такива обувки в България за осем лева чифтът. Затова, преди да ангажирате местата, където да отдъхнете, поинтересувайте се какъв е плажът. В южната част преобладават тези с пясък.

Плажът на Антъни Куин е едно от местата, които трябва да посетите, ако сте в Родос. Намира се между главния град Родос и Линдос. Той е един от най-красивите плажове там. Става популярен след заснемането на филма „Оръжията на Навароне" през 1961 г. Печели името си, тъй като Антъни Куин иска да го купи по време на снимките. Верни на своя горд дух, местните хора обаче отказали с мотива, че всичките американски пари не могат да купят гордостта им. От това обаче направили бизнес, популяризирали мястото, които се превърнало в притегателен център за много туристи.   

Тъмнозеленият цвят на водата се дължи на специфичната растителност на околностите на плажа. Подходящ е за плуване и гмуркане. Проблемът, както и на други места край морето е, че е изцяло каменист. Срещу 6 евро на човек можете да си наемете шезлонг и чадър и да останата там цял ден.  Релаксът ви е гарантиран от красивата природа и топлата вода.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?