На многая лета! "Марица" става на 98 години!

Родният клуб на Христо Стоичков, Чико и Тумби е основат през 1921 г.

Днес един от най-емблематичните спортни клубове у нас навършва 98 години. „Марица“ може да няма фенската маса на Локомотив, Ботев, ЦСКА и Левски, но е част от най-романтичната история на българския спорт. И то не само защото даде на родината и света Христо Стоичков. Камата безспорно е една от емблемите на по-новата история на България. За огромно съжаление точно в този ден най-свидната рожба на тима от стадиона под комина на Захарната избра Стара Загора за шоу мача на звездите срещу Дрийм тима на Барселона. Простата причина е, че в родния му град няма нито един стадион, на който да покани Яри Литманен, Джика Попеску, Ескеро, Хуан Карлос, Мигел Надал. Но пък тук си имаме колодрум, на който гастролират евангелисти, ходжи и политици. И общинска фирма, от която да идват заплати за служителите, докато залата стои заключена. Но това е друга печална тема като тази за превърнатият в ад за движение град.

Най-разпознаваемият българин отвъд пределите на страната. Палитрата от велики артисти се допълва още от Динко Дерменджиев, Георги Георгиев, Георги Попов (Тумби), Сашо Александров (Кривия), Костадин Видолов от футбола. Великата баскетболистка Пенка Стоянова, наследничката й Рени Димитрова, олимпийският шампион по щанги Асен Златев, неповторимата Анка Узунова, която покори дори Bella Italia с чар и талант.

Христо трябваше да се роди в Кършияка, за да донесе духа на победата в квартала оттатък реката. Защото до световното признание за Камата, „Марица“ бе наричана с умалителното „Маричката“. На всички симпатична, защото е безобидна. А славата отиваше за Локомотив и Ботев.

Като истински бохеми, в Кършияка гледат отвисоко на това, че в Ботев си приписват за техни легенди Чико, Тумби и Гецата. Че Локомотив напълни площада по случай титлата. Славата е временна, а изкуството вечно. Затова „Марица“ оцеля през всичките тези 95 години.

Точно Стоичков реабилитира тази представа за клуба от Кършияка. Там, под комина на Захарната на първо място е изкуството и шоуто. Резултатите са без значение. „Гол мога да не вкарам, ама бека луд ще стане“ е мотото, с което са закърмени момчетата в жълто-синьо, наречени бразилци, заради ювелирната техника и неизкоренимото желание за импровизация. „Няма как да научиш тайната, ако не си мирисал сладкия пушек от бисквитите на Захарната“. Това е едно от мистичните обяснения за магьосниците с топка оттатък реката.

Някои наричат стадиона в Кършияка „Мала Маракана“, заради естетския футбол. А може би и заради близостта на люпилнята на таланти с малко по-матов цвят на кожата от близката Шекер махала. Най-видните представители на квартала Румен Христов и Асен Николов неслучайно се сдобиха с кариоките прякори Ромарио и Бебето.

Няма да е справедливо, ако не споменем и апостолите на романтичния футбол. Хората, които откриваха и шлифоваха диамантите в Кършияка. Венко Мендизов, светло му небе, Стефан Тахчиев (Бума), Огнян Атанасов, Ангел Тосев и останалите техни колеги, които създадоха световната марка "Марица".

„Кършияка ражда звезди“, е най-запомнящият се транспарант, който немногобройната, но вярна агитка на „Марица“ разпъва на всеки мач. Той казва всичко.

Честито и на многая лета!

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?