Подай сигнал

На матурата: Момче със счупена ръка диктува на консултант

Няма възможност пострадалият седмокласник да получи индивидуална дата за изпита

Образование

от Елица Кандева 916 прегледа 0

На матурата: Момче със счупена ръка диктува на консултант

Момче със счупена дясна ръка, което не може да пише, ще държи днес националното външно оценяване по математика в отделна стая с консултант, който ще записва дословно отговорите му. По същия начин седмокласникът се е явил и на изпита по български език и литература в понеделник в СУ „Константин-Кирил Философ”.

За подобни казуси търсим решение според случая, за да се даде възможност на всеки ученик да положи изпита, казаха от Регионалното управление по образование. Оттам добавиха, че в залата е осигурено видеонаблюдение и впоследствие може да се провери дали коректно са попълнени изпитните тестове.

В предишни кампании се е налагало инфарктно да се търси решение и за други по-заплетени казуси. В Хуманитарната гимназия например ученик с клаустрофобия положил изпита в директорския кабинет. В друга кампания експертите от РУО бяха изправени на нокти заради седмокласник с варицела. Веднага била осигурена възможност ученикът да се яви в отделна стая с квестори, които са прекарали заболяването и няма опасност да се заразят. Това обаче се оказало излишна мярка, тъй като болният ученик вече бил прехвърлил инкубационния период, в който разпространява болестта.

Днес в ОУ „Яне Сандански” националното външно оценяване по математика ще положи и незрящ седмокласник. Вчера специално за него пратеници на РУО пътуваха до София, за да получат изпитните материали на Брайл.
Общо 5374 седмокласници трябва да се явят на изпита в своите училища - 141 сгради в Пловдивска област.

Учениците, които не са държали двете национални външни оценявания в 7. клас, също ще участват в класирането. Подредбата се прави независимо от резултатите, дори ученикът да има двойка и например само 5 точки, каза зам.-министърът по образованието Таня Михайлова. Тези седмокласници обаче няма как да се борят за място в елитните паралелки, за които балообразуването става задължително с НВО. Те ще се класират на свободните места според личните си резултати.