На конгреса на ГЕРБ: Очаква се кадрова промяна в Пловдив

Парадоксът е, че градът получава значима държавна помощ от 8 години, а е натрупано огромно напрежение към управлението на кмета

Новият конгрес на ПП ГЕРБ започва утре. Всички очакват на него да се случат много важни неща, които да променят местната партийна власт и да дефинират бъдещето на ГЕРБ. На конгреса ще присъства група делегати от Пловдив. Ето какво очаква от форума политологът Димитър Аврамов:

ГЕРБ е най-дълго задържалата се партия у нас. И Борисов е най-дълго управлявалият премиер. Това са факти! А това говори за съобразяване с общественото мнение и настроения и адаптирането към тях. Акт на такова хващане на обществено настроение бе свалянето на г-н Цветанов от всички постове. Съвсем закономерно е очакването този форум на ГЕРБ да е форум на промяната.

Г-н Борисов трябва да направи едно от двете неща - или да смени лицата, или политиките. Второто означава поглед към нови ресори, региони. Сега е по средата на един мандат с нестабилни партньори, а това е много трудно. Остава само смяна на лицата.

В Пловдив има парадокс -  градът и общината получават значима държавна помощ през последните 8 години. В същото време у мнозинството от гражданите има огромно напрежение към начина на местно управление. И то се материализира в образа на един човек. Дали той е виновен, или екипът му -това не е наш проблем като граждани. За нас е важно - правителството обръща внимание на града, а в същото време местното ръководство не получава одобрение. Това прави възможна кадровата промяната в Пловдив по време на конгреса.

В София проблемите са сходни. Ако трябва да направим анализ на това как ГЕРБ се справя с местната власт, със сигурност двата най-големи града носят най-много негативи от това как екипите на партията работят в местната власт. Очевидно е, че напрежение съществува и г-н Борисов и ръководството трябва да го адресират.

По отношение на Пловдив съществува избор между две неща - между промяна и статукво. ГЕРБ трябва да реши към каква линия на поведение да държи. Като че ли пловдивчани са склонни да направят промяна. Градът ще е централна точка на политическото напрежение по време на местните избори.

Централизираният модел на управление на Пловдив при превръщането на хората, които трябва да имат нива на компетентност, в зам.-кметове и в администрация, при неизслушването на обществото, при неговоренето с бизнеса води до капсулация, затваряне и в крайна сметка до по-лошо управление. Затова сега структурата на ГЕРБ в Пловдив ще са един от важните проблеми на форума.

От една страна, премиерът Борисов е много директен в посочването на проблеми, от друга, ГЕРБ са наясно, че показването на проблемите не им носи кой знае какви дивиденти. Интересен въпрос за Пловдив е дали подкрепата вътре в ГЕРБ за лидера Иван Тотев е структурирана по начина, по който бе структурирана подкрепата през 90-те години около г-н Гърневски и д-р Чомаков. ГЕРБ е доста по-дисциплинирана партия от старото СДС.

Сега кметът си дава ясна сметка, че ако има ясен отговор от страна на ръководството, той не може да направи нищо друго. Това прави промяната в Пловдив доста възможна и доста по-безболезнена от това, което беше старата десница през 90-те.

Борисов директно каза, че е наредил отстраняването на зам.-кмета Кацарски, а Иван Тотев обясни това с общи фрази. Когато нямаш доверие, не можеш да говориш конкретно. Борисов може да го прави, защото има високи нива на доверие. Който няма такова, говори с общи фрази. Това, за съжаление, се случва често на сегашния кмет на Пловдив.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
ПЛОВДИВЧАНИ

ПЛОВДИВЧАНИ

06.07.2019 | 19:29

Нов КМЕТ КОЙТО ДА ПРЕМАХНЕ КОЦЕСИЯТА НА ПЕШЕХОДНИЯ МОСТ ДО НОВОТЕЛА

Отговори
5 0
Безпартиен

Безпартиен

06.07.2019 | 18:35

Решенията на конгреса са важни за бъдещето на ГЕРБ.За пловдивчани е по-важно прокуратурата да си свърши докрай работата,да освети връзките ,,бизнес,,-местна власт,пък после и съдът.Тогава ще реша дали и как ще гласувам наесен.

Отговори
10 0
здравчева

здравчева

06.07.2019 | 14:41

Наивно е мисленето , че със смяната на Тотев , нещо ще се промени!!!!

Отговори
17 3
Стеляна

Стеляна

06.07.2019 | 14:30

ТОТЕВ СИ ОПЛЕТЕ КОШНИЦАТА, ПУКА МУ ЗА ПЛОВДИВ, БЕТОНИРА ГО, ЗООПАРКА НЕ РАБОТИ....

Отговори
18 1
Стефан

Стефан

06.07.2019 | 12:38

Като Европейска столица на културата, нека културно да изгоним крадеца Тотев и неговата шайка вън от управлението на града ни!!!

Отговори
34 1
Стоянова

Стоянова

06.07.2019 | 11:52

Бих гласувал за всеки кандидат кмет на ГЕРБ, с изключение на Тотев! Неговите действия ще се разследват години напред...

Отговори
32 9

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?