Подай сигнал

На гражданите им писна! Искат бърза писта за дела срещу борчлиите

България

от Вяра Порязова 1073 прегледа 0

На гражданите им писна! Искат бърза писта за дела срещу борчлиите

Бърза писта в съда за борчлии към етажната собственост - това е едно от предложенията за промени в ЗУЕС, депозирани в Министерство на регионалното развитие. Хората, имали лошия късмет да съжителстват с недиалогични съседи, настояват към съда да се създаде специално звено, което да се занимава само и единствено със съседски спорове от рода на неплатени суми за почистване, асансьор или ремонт на покрива. В момента редът е доста тромав -от момента, в който на общо събрание на етажната собственост се вземе решение за съдебни действия срещу неизряден съсед до ваденето на изпълнителен лист, минават минимум 6 месеца.


Друга идея гласи просрочените суми за входа да се събират принудително заедно с местните данъци и такси. С други думи - общината да се намесва и решава междусъседските кавги. Оказва се, че хората много разчитат на местната администрация, защото имаше и предложение във всяка голяма община да се създаде ново звено за ремонти дейности, което да обслужва само и единствено етажните собствености на прилежащата територия. Това според вносителя гарантира, че фирмата е разпознаваема и лесно ще се търси отговорност за калпави ремонти. Още един аргумент в полза на новата структура е, че тя ще има непрекъснато работа по покриви, фасади и общи части на блокове, така че ще генерира добри приходи.


= Срокът изтече, предстоят промените =


На 15 април изтече срокът за приемане на идеи и предложения за изменение на ЗУЕС от професионални и непрофесионални домоуправители, както и от обикновени граждани. Сега топката е в полето на ведомството на Петя Аврамова, което тепърва ще обобщи идеите и ще изработи нови правила за управление на етажната собственост. Целта на промените в ЗУЕС е по- качествена поддръжка на сградния фонд и въвеждане на механизми за контрол за лицата, предоставящи услугата професионален домоуправител, посочиха от МРРБ.

Коментари