На 11 юли се разпада US космическата станция "Скайлаб"

На 11 юли 1979 г. първата американска космическа станция "Скайлаб" (в превод небесна лаборатория) се разпада планирано над Индийския океан при завръщането си на Земята. Тя е изведена в орбита на 14 май 1973 г. Поставена е в автоматичен режим и на борда  няма астронавти. След влизането в орбита, "Скайлаб" трябва да разтвори двата си слънчева панела с размах около 30 метра. Но по време на полета към нужната височина единият от панелите се откъсва, а другият не се разгъва. Освен това е разрушен и противометеоритния щит на станцията. "Скайлаб" остава без електрическо захранване и регулиране на температурата. За да се справят със ситуацията, експертите решават да доставят на станцията резервен щит - своеобразен чадър, чието платнище се крепи на четири разтварящи се опори.

На "Скайлаб" са работили три експедиции. Основната им задача е била да проучват как протича адаптацията на човешкия организъм към условията на безтегловност и да извършват определени научни експерименти.

Първата експедиция (Чарлс Конрад, Пол Уайтц, Джоузеф Къруин) работи на борда на станцията 28 денонощия (24 май - 22 юни 1973 година). По същество мисията се превръща не толкова в научна, колкото в ремонтна.

Във втората експедиция са астронавтите Алан Бийн, Джек Лаузма и Оуен Гериът. Те пристигат на 28 юли 1973 година и остават на орбита 59 дни. Третата, и последна мисия,  се състои от астронавтите Джералд Кар, Уилям Поуг и Едуард Гибсън, които започват работа на 16 ноември 1973 година и остават на станцията 89 дни. Астронавтите изпълняват голяма по обем научна работа и провеждат редица технологични експерименти. 

С течение на времето нарасналата слънчева активност довежда до известно увеличение на плътността на атмосферата на височината на орбитата на "Скайлаб". Затова е взето решение тя да бъде насочена за навлизане в атмосферата. В 16.37 часа на 11 юли 1979 година от Центъра за управление на полетите в NASA е подаден сигнал и "Скайлаб" поема към Земята. Поради грешка от около 4% в изчисленията вместо в ЮАР пада в Австралия.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?