На 10 януари 1997 г.: Народът щурмува парламента

През Виденовата зима страната е обхваната от протести, които свалят правителството на БСП

Днес се навършват 22 години от щурма на българския парламент по време на тежката зима на 1997-а. Месеци по-рано страната изпада в дълбока политическа и финансова криза. Начело на държавата е правителството на младия премиер Жан Виденов.  За около един месец цената на долара спрямо лева скача от 500 на 3000 лева, средната заплата пада до  5 долара.

Зърнената криза започва да назрява, след като търговци изнасят голяма част от житото. Големите градове са обхванати от протести, блокирани са пътища и улици. Унищожени са спестяванията на мнозинството от българите, ала за сметка на това са стопени дълговете на т. нар. кредитни милионери. Зимата, наречена Виденова, идва с дефицит на основни храни, ежедневно обезценяване на лева, довело до хиперинфлация. Следват фалитите на десетки банки.  

Критично обеднелият народ се събира по градските площади, а на 10 януари хората щурмуват парламента. СДС организира голяма демонстрация с искане за разпускането на 37-ото Народно събрание. Акцията започва в 10 часа пред НДК. За нея пристига и голяма група хора от Пловдив, начело с кмета Спас Гърневски, и от Стара Загора. Между протестиращите са и свещеници от отцепилия се Синод на патриарх Пимен  с хоругви.

Към 11 часа тълпата блокира сградата на Народното събрание. Лидерът на СДС Иван Костов призовава по микрофона  да няма провокации. Протестиращите обаче започват да замерват прозорците на парламента с камъни, преодоляват полицейските заграждения и вечерта нахлуват в сградата, палят мебели. Демонстранти обръщат отвън депутатски  коли. На сутринта щурмът е прекратен.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?