На 1 май: Пловдивчани маршируваха по "Централен" пред Дража

Само преди трийсетина години центърът на Пловдив се изпълваше с народ за първомайската манифестация. Площад „Централен“ гъмжеше от манифестиращи труженици, които махаха с червени знаменца и цветни балони. Както и в цялата страна в челните редици окичени с ордени и медали манифестираха стахановци, ударници, първенци и многомашинници. От високоговорителите ехтеше „Дружна песен нек да екне, песен, песен на труда! На сърца ни да олекне, да живей, живей труда!“ или пък „Работници, работнички, от вси страни, сплотете се!“.

На трибуната срещу пощата местните партийни вождове Дража Вълчева, Иван Панев, Пантелей Пачов приветстваха трудещите се. Тържествените колони с работници и служители минаваха пред трибуната и скандираха „Слава на БКП“, „Слава на КПСС“, „Вечна дружба“ . След манифестацията следваше тържествен обяд в ресторант или вкъщи на печено агнешко. Денят на труда е официален празник у нас от 1939 г.

От 1945 г. комунистическата власт в Народна република България започва да чества празника ежегодно с мащабни манифестации из цялата страна, в които задължително взимат участие държавните служители.

След края на социализма в България през 1989 г. Първи май продължава да е официален и неработен ден, но държавната власт не се ангажира с организиране на масови прояви. 

1 май е Международен ден на труда и на международната работническа солидарност.. Официален празник в  Германия, Австрия, Мексико, Тайланд, Русия.

Началото се поставя на 1 май 1886 г. в САЩ, когато профсъюзите провеждат мащабна национална стачка. В нея вземат участие над 300 000 работници  с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден. Полицията разпръсва протестиращите, убити са 4 работници, ранени са 200.
През 1904 г. конференция на социалистите в Амстердам решава да отбелязва датата с еднодневна стачка. Така денят се превръща в неработен, макар и неофициален празник. 

В бившия социалистически блок Първи май е важен празник. В СССР и КНР той е отбелязван някога дори с военни паради. 

1 май е честван и в нацистка Германия под името „Имперски трудов ден“ (Reichsarbeitstag). 

В САЩ и Канада отбелязват Деня на труда (Labor Day) в първия понеделник от септември. Във Великобритания празнуват Деня на труда през първия понеделник на май.


Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?