Мъж се самозапали в центъра на Прага

Чешки гражданин се самозапали днес в центъра на Прага, където студентският активист Ян Палах направи същото преди 50 години в знак на протест срещу окупацията на тогавашна Чехословакия от Съветския съюз, съобщава АФП, цитирана от БГНЕС. Мъжът е настанен в болница с изгаряния по главата, ръцете и е поставен в изкуствена кома.

„Човекът е роден през 1964 г. Запалил се около 15:00 ч. местно време с помощта на запалимо вещество,“ заяви пражката полиция в Туитър. Минувачите са се опитвали да изгасят пламъците с дрехи и дори взели пожарогасител от близкото кафене. „Пациентът е с 30% изгаряния,“ добави говорителят на спешните служби на Прага Жана Постова в Туитър.

Говорителят на полицията Андреа Зулова заяви пред репортери, че няма доказателства актът да е бил политически мотивиран. „Мислех, че той е религиозен фанатик,“ казва минувач, който е видял човека преди инцидента, цитиран от местни медии.

„Видях го, мърмореше нещо като молитва,“ сподели друг минувач, цитиран от общественото радио КРо1.

Чешката република отбеляза 50 години от самозапалването на студентът Ян Палах в знак на протест срещу съветската инвазия в Чехословакия. По-рано тази седмица по повод годишнината имаше официални церемонии и марш през Прага. /Марица.бг

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?