Подай сигнал

Мъж подлуди съседите си в "Южен" с 52 котки и дузина кучета

Мъжът събрал пари за имот на село с постове на животинките във Фейсбук и така отървал комшиите си от вонята

Пловдив

от Росен Саръмов 2972 прегледа 0

Домашните любимци в апартаментите са най-честата причина за съседските войни в панелните блокове. Законът за управление на етажната собственост (ЗУЕС) не регламентира ясно как трябва да се решават подобни спорове. Той засяга само финансовите взаимоотношение между собствениците и ангажиментите им по стопанисването на сградите. Другите наредби са свързани с районните кметства. Те също се интересуват само от парите - животното да е регистрирано, да има паспорт и да му е платен годишният данък. Другите проблеми обикновено се приемат като частно-правни спорове, които трябва да се решават в съда.

Според ЗУЕС, за да се регистрира домашен любимец, трябва да се иска разрешение за гледането на кучета и котки от непосредствените съседи. Това обикновено не се спазва при оформянето на документите за животните. Етажната собственост може да разпореди единствено за четириногите, които подлежат на извеждане, собствениците да плащат ежемесечна входна такса като за един човек.

В края на октомври миналата година завърши гражданско дело, в което 23-ма души от един блок в район „Южен” опитаха да осъдят собственичка на апартамент, в който се гледат „пет едри кучета, три малки и единадесет котки”. Преди това е имало периоди, когато котките достигали 52. Животните отглеждал синът на собственичката на жилището. Младежът даже се хвалил с шеметните бройки на любимците си във Фейсбук.

Делото бе заведено от Йорданка - една от обитателките на блока. „Така ни посъветва адвокатът, а всички 23-ма съседи застанаха зад мен и заедно си поделихме разходите по делото. Сега ще платим заедно и разходите”, обясни жената. Смайващото е, че целият блок, тормозен от години, загуби делото в Районния съд. Мотивите? Когато започнало делото, мъжът вече бил махнал животните. Две проверки от съда намерили десетки животни в жилището, третата обаче не открила такива.


„Беше тормоз с години! Неописуема воня, особено в апартаментите над кучкарника”, разказа Йорданка. Човекът с животните така и не се появи в апартамента си, за да разкаже има ли някакво обяснение за поведението си.


Други съседи разказват, че преди делото години наред слушали обяснението: „До седмица-две ще разкарам кучетата и котките”. Щом минели двете седмици, любителят на животни обръщал плочата: „Дайте ми 5000 лева, ще си купя двор на село и там ще си ги гледам”. През 2011-а мъжът пуснал дарителска сметка във Фейсбук, където качвал снимки на болните „животинки”. Настина събра пари и си купи имот на село - сега кучета и котки няма, разказват съседите.

Същите снимки обаче не свършили работа в съда. „Исках да разбера как може такива болни животни да се гледат в жилищен блок. През годините на това мъчително съжителство бебетата ни бяха постоянно нахапани от бълхи, имахме мравки чак до 6-ия етаж, а по стълбите се разхождаха хлебарки. Съдийката уж бе потресена от снимките с разлагащите се кучета, а след това отхвърли иска ни за тормоз”, разказва жената. „На едната от терасите мъжът гледаше кучета години наред. Там се бе оформил 10-сантиметров слой от фекалии, урината се стичаше долу в градинката. В деня на проверката от съда той разбиваше този тор с хилти и така си почисти терасата”, спомня си Йорданка. След решението на съда философски заключва:

Ама това е България.

Две жалби хората от входа написали и до районния кмет Борислав Инчев. Получили отговор, че не познават ЗУЕС, а той нищо не може да направи по въпроса. "Професионалните домоуправители също не можаха да помогнат и добре че комшията успя с дарителската сметка и всичко свърши по естествен начин. Ако разчитахме на помощ от институциите, и досега щяхме да живеем в миризмите и мизерията", слага край на сагата Йорданка.

Коментари