Подай сигнал

Мълнии изгориха 18 уреда за месец, обезщетение няма

Бизнес зона

от ВЯРА ПОРЯЗОВА 4157 прегледа 0

Пазете касовите бележки от ремонта на уреда, за да ви възстановят парите от ЕВН

18 жалби за повредена или дефектирала техника са разглеждали в ЕВН само за последния един месец и само в Пловдивска област, когато гръмотевичните летни бури бяха често явление. При 14 от тях проверката е приключила и заключението е, че вината за щетите не е в електроразпределителното дружество. Причините могат да се търсят във вътрешната мрежа на домакинството или в характеристиките на самия уред, посочиха от ЕВН.

Ако токов удар порази домашната техника - хладилник, телевизор, компютър, има специален алгоритъм за уреждане на претенции, който трябва да бъде спазен. В рамките на 3 работни дни след събитието трябва да се уведоми писмено ЕВН. До края на работния ден, следващ получаването на сигнала, представители на ЕР Юг са длъжни да се явят на адреса. Те извършват оглед и съставят констативен протокол в два екземпляра. След това чакате решението на дружеството, срокът е 20 дни. Ако вината е в електроразпределителната мрежа, следва нова порция размяна на документи с ЕВН. За изплащане на щети са нужни документи, доказващи размера на щетата и номера на банковата сметка на потърпевшия. Пари кеш не се дават.

Най-простата защитна мярка за електроуредите при гръмотевична буря е да ги изключите от контакта. Това важи особено за тези, които най-много се влияят от външно пренапрежение - телевизор, компютър, климатик и др. За защита на домакинските уреди и вътрешната електрическа инсталация е препоръчително да има монтирана катодна защита в елтабло на сградата или устройства като UPS, протектори и разклонители с предпазител и/или катоден отвод, дават съвети от ЕВН.