МВР с най-голям бюджет, а получило дарения за 1 млн. лева

Министерство на вътрешните работи е получило дарения за 1 195 421 лв. за миналата година въпреки бюджета си от над 1 млрд. лв. Това сочи проверка на вестник "Сега" в регистъра на сайта на вътрешното министерство.

Начело сред дарителите са чуждите посолства - с 536 хил. лева, дадени на родната полиция, за да се развива. Най-голямото дарение за 2018 г. е направено от Департамента по енергетика на САЩ. Той е подарил на Граничната полиция 406 290 лв. в компютърни системи и конфигурации, мрежови устройства, антена, камера и кожух за нея, резервно електронно захранване, радиационен портален монитор и захранващо табло. Тайните служби на САЩ са подарили на отдел "Киберсигурност" лаптопи, твърди дискове, инструменти и фенерчета за 12 хил. лв. Великобритания е дарила „специализирано оборудване за оперативни цели“ на стойност 75 338 лв. Дирекция "Миграция" е получила от "Български червен кръст" 38 755 лв. в техника, лекарства, материали и консумативи.

Втори по ред дарители са общините - там даренията са в размер на 434 644 лева, като коментарът е, че много от даренията са от общини с по-скромни възможности. Това е изпитаната практика за безпроблемно получаване на подаръци, откакто през 2011 г. стана известно, че полицията е получавала дарения от хора, които разследва. Оттогава заобикалянето на забраната върви с пълна сила през общините и собствените фирми на МВР.

 
Много кметства години наред плащат бензина на полицейските патрулки. През м.г. общината в Несебър е дарила 66 хил. лева във ваучери за гориво, Приморско – 18 392 лв., Созопол – 12 000 лв., дори Камено е отделило 3376 лв. Общините в бедния североизточен край на България – Кайнарджа и Тутракан, които едва свързват двата края, са подарили над 11 хил. лв. в гориво на местната полиция. Рекордьорът по дарения за 2018 г. сред общините е столичната - тя е дала на СДВР филтри за фини прахови частици за еднократна употреба, сонди, газанализатори, аксесоари към тях и филтри за водна батерия на стойност 68 хил. лв. Столичната полиция е получила от Държавния фонд „Земеделие“ компютри, лазерни принтери, копирни и сканиращи устройства, както и 3 автомобила "Лада Нива“ за 24 хил. лева. Автомобили е получило и пловдивското Първо районно управление. Кметствата Куклен и Родопи са му дарили „Ланд Ровер“ за 10 хил. лева и "Шкода Фабия“ за 5 хил. лева. Пожарната в Кюстендил пък е получила от общината "товарен автомобил" за 53 000 лв. Община Варна е помогнала със строителни материали за 53 000 лв. „Пожарна безопасност“. Полицията в Ямбол също е получила от общината пари за ремонт – 20 хил. лева.

 
Продължава и практиката горските и ловните стопанства да дават дърва за огрев на МВР. През миналата година 12 стопанства са го направили. Най-голямото дарение за огрев е за 2574 лева за пожарните служби в Омуртаг и Антоново. В списъка с дарителите отново присъства и едноличната държавна фирма "Безконтактни мултиплексорни вериги" (БМВ). Тя безвъзмездно е отстъпила „инвестиционен проект“ на стойност 163 200 лв. на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". От МВР уточниха пред в. "Сега", че проектът е за реновиране на сграда с площ от над 6200 кв. м, която се използва от сектор „Специализирани оперативни дейности” на столичната пожарна. В момента течала процедура по издаване на съответните разрешения за строителство.

БМВ дълги години е монополист в производството на регистрационни табели за колите. Първоначално държавното дружество беше под шапката на МВР, след което през 2014 г. премина под контрола на транспортното министерство. Две години по-късно фирмата тихомълком беше прехвърлена обратно на МВР. От тогава се възстанови порочната практика министерството да си прави дарения чрез фирмата си. ГДБОП и Граничната полиция са получили най-много средства от чуждестранни дарители.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?