Подай сигнал

Музеят слага 4к лазерен прожектор в планетариума

Пловдив

от Росен Саръмов 160 прегледа 0

Първия в Европа 4к лазерен прожектор /Dual laser 4k/ планира да инсталира в планетариума си регионалният Природонаучен музей. Той ще стане факт, ако на сесията на Общинския съвет бъде гласувано финансирането му. Само устройството струва 100 хиляди лева. Закупуването ще стане с обществена поръчка, процедурите по която според директора д-р Огнян Тодоров ще отнемат не повече от 2 месеца.

Досега образите в планетариума се прожектират с лампи от старо поколение. „С лазерния 4к прожектор ще се виждат звезди и галактики като тримерни изображения -нищо подобно няма не само в България, а и в Източна Европа. Говорим за изображение, което е като холограма”, каза д-р Тодоров.

Куполът на планетариума в Пловдивския природонаучен музей е 8 метра и изграждането му заедно със сегашната техника и 50 седящи места излезе след ремонта, започнал през 2013 г. с 360 000 лева. Най-близката подобна технология може да се види в планетариум в Италия, но дори и там прожекторът е само 3D.

Освен това финансиране на сесията на общинарите ще бъде гласувано повишаването на билетите за Природонаучния музей с 1 лев. Така входът за залата с пеперудите става 4 лева, този за ученици и студенти - 3 лева, а за деца под 7 години - левче.

4к лазерната прожекция е новост не само за Европа, но и за Съединените щати. Преди година там бе открит първият и единствен засега подобен планетариум. Той е в обновената за 79 млн. долара зала в музея „Бел” в щата Минесота. Според управителя на планетариума Сали Брумел картините на звездното небе и на отдалечените галактики „са смайващи с цветовете и яркостта си”.

Коментари