Мулчирайте младата овощна градина за запазване на влагата

Овощните дръвчета са в период на интензивен растеж. Не бива да се допуска той да затихне поради засушаване. Обилните поливки и подхранването при нужда се отразяват добре на растежа и плодообразуването, както и на залагането на плодни пъпки. Плитката обработка на почвата предпазва от  бързо изпарение на влагата. За младите дръвчета много е полезно покриването на почвата  под короните им със слама, окосена трева или друг подходящ материал. Тази практика, известна като мулчиране, запазва влагата и разрежда поливките. 

Прореждат се плодовете на старите дървета, за да станат едри и по-качествени останалите. При ябълките и крушите това се прави към края на месеца, след като премине естественото окапване, известно като юнско.  

През този месец освен изхранването на плодовете започва и залагането на плодните пъпки за следващата година. Дърветата трябва редовно да се подхранват, напояват и почвата да се обработва редовно. Ако в края на месец май е пропуснато второто подхранване на овощните дървета, може да се направи сега.  

Постепенно преминава беритбата на ягодите. Обилната поливка и подходящото торене ще благоприятстват залагането на цветни пъпки за следващата година. 

Важна е и растителната защита през месеца. Ябълковите и крушовите дървета се пръскат срещу струпясване и брашнеста мана, плодовите червеи, кръгломиниращия молец, крушовата бълха, листозавивачките и др. Дюлите се пръскат 1-2 пъти срещу загиването на завръзите, кафявите листни петна, анарзията и плодовите червеи. 

Сливите са изключително уязвими на болести и неприятели. Освен от червените листни петна, сачмянката, кафявото гниене, сливовия плодов червей, листозавивачките и др., през този месец се заразяват от ръжда и се нападат от ларвите на сливовата щитоносна въшка. При прасковата и кайсията продължават пръсканията срещу брашнестата мана, кафявото гниене, сачмянката, плодовите червеи и анарзията.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?