Мярка 6.4 стартира през май

При предстоящия прием селският туризъм е замразен

По подмярката за неземеделски дейности от Програмата за развитие на селските райони - 6.4, ще може да се кандидатства със смесени проекти - за производство и услуги едновременно.  Очаква се приемът да стартира в средата или края на май. При предстоящия прием няма да се кандидатства за селски туризъм. 

Бенефициентът сам ще определя в коя от процедурите попада проектът му - производство, услуги и занаяти. Налага се обаче ограничение всеки кандидат да подава проектно предложение само по една процедура. Водещ фактор за определяне на това в коя процедура попада проектът е процентът заявени инвестиционни разходи. От Министерството на земеделието предлагат, ако над 75% от дадена инвестиция е в дадено направление, да се смята, че целият проект е в това направление.

Критериите и точките, по които ще се оценяват проектите по дългоочакваната подмярка 6.4.1. „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“ бяха гласувани в края на февруари на заседание на Комитета за наблюдение на ПРСР 2014-2020. Гласувано бе завишаване на минималния брой точки на 40 т. за направления производство (максимален 127т.) и услуги (максимален 137т.), които даден проект трябва да събере, за да е допустим. Този праг за проекти в направление занаяти е 10т. (максимален 49т.). Съгласно индикативния график за 2018 г. бюджетът на подмярката ще е 100 млн. евро.

В момента в МЗХГ разработват отделни насоки за кандидатстване по направленията и предстои тяхното публикуване за обществено обсъждане. Насоките ще съдържат детайлна информация за условията за кандидатстване, реда за оценяване на проектните предложения по дадено направление, критериите за оценка и тяхната тежест, общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата за всяко направление, условията за допустимост на кандидатите, допустимите дейности и инвестиции, списък на необходимите документи при етапа на кандидатстване, крайният срок за кандидатстване, както и процедурата за уведомяване на одобрените/неодобрени кандидати и за сключване на административни договори за подпомагане.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?