Мощен лъвски рев огласи остров "Свобода"

Хектор и Рая за първи път напуснаха "гарсониерата" си и видяха откритата част на обиталището

Новодомците Хектор и Рая видяха и разгледаха вчера за първи път откритата част от своя нов дом. На техния прощъпалник в обиталището им на остров "Свобода" дойде и кметът на Пазарджик Тодор Попов. Лъвовете веднага станаха любимци на посетителите на парка, които от седмица знаеха, че Хектор и Рая са тук, но им трябва време за аклиматизация. Големите котки пък огласиха парка с мощния си рев. Тигрите от съседната клетка пък изобщо не реагираха.

Сблъсъкът с новия дом беше леко шокиращ за Рая и Хектор най-вече заради наличието на непознатия за тях електропастир. Джаджата е съвършено безопасна за животните, като в същото време бързо изгражда в тях условен рефлекс да не се приближават до външната ограда, но първият досег с електропастира стресна лъвовете. Хектор дори успя да скъса с лапа жицата, след което на бегом се прибра обратно в закритата част на клетката. Рая на свой ред се скри в гъстата растителност и оттам наблюдаваше какво става.

"Трябва им време да свикнат. Досега са живели в гарсониера, а вече обитават мезонет", пошегува се кметът Тодор Попов, който дойде, за да се увери, че лъвовете се чувстват добре в Пазарджик. Градоначалникът допълни, че на лъвовете им трябва време, докато се научат да не се докосват до оградата. Тодор Попов бе категоричен, че това са последните животни в зоокъта на Острова и в парка няма да се строят повече клетки.

Първите стъпки на Рая и Хектор в големия им нов дом бяха наблюдавани и от представители на фондация "Четири лапи". По думите им условията в пазарджишкия зоокът са добри за двата лъва.

"Все пак те са родени и израснали в клетка и не могат да бъдат върнати в естествената си среда. Тук обаче ще имат добър дом", допълниха защитниците на животните от фондация "Четири лапи". 

Хектор и Рая са родените през 2005 година. Те са брат и сестра, които до декември 2017 г. са обитавали зоопарка в Разград, откъдето са прехвърлени в София.  

В Разград има още два лъва. Предстои да се реши и тяхната съдбата. Според представителите на "Четири лапи", за да останат в зоопарка, той трябва да получи лиценз. Това обаче според експертите няма как да стане, защото условията в Разград не отговарят на изискванията.

Оцени новината

Оцени новината
1/5 от 1 оценки
1/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?