Подай сигнал

Морето се напълни и се видя колко струваме

Туризма не го прави само Ангелкова. Стремежът за бърза печалба винаги завършва с фиаско

Коментари

от ВЯРА ПОРЯЗОВА 15783 прегледа 0

Първия път, когато полякиня си просна хавлията точно в краката ни, си помислих, че я е страх от… хм, морски пирати примерно. Акули, лоши хора, нахални чайки… Толкова си бяхме близки, че ние на воля обследвахме дали тя има пърхот в косата, а пък тя се беше вглъбила в педикюра ми. Моите две деца я прескачаха, на пръв поглед, внимателно, защото ги гледахме строго и възпитателно, а чуждите хлапетии директно подскачаха на хавлията <210>, защото нямаше къде другаде да стъпят, за да пренесат жизненонеобходимите кофички, лопатки, лодки, плувки и пояси към водата.


Сюжетът е от това лято в Приморско, северния плаж, на платената зона. Където се шири "аристокрацията" /комплект шезлонги и чадър са 18 лева/, а плебсът настъпва яко, излежавайки се на пясъка между "богатите", пред тях, зад тях, почти в скута им, но без да опъват свой чадър. Така нямат право да ги изгонят от платената зона, защото условието е да забиеш чадър, обясни чичкото, който тичаше с джобен касов апарат и цъкаше бележки за 18 лева. Служителят на концесионера само вдигна изруселите си от слънцето вежди по адрес на чужденката и обясни, че нищо не може да направи, а отгоре на всичко дори и да можел, трябва да тича на втората си работа, така че сега не е удобно. Точка. Пред нашето семейство висна въпросът какво да я правим тази мадама, за да можем все пак да направим две-три крачки до морето. Малко като в приказката „вода гази, жаден ходи“. Имаме две опции - да <210> простим, защото е от далече и ако я разстроим с дребнотемията си сега, догодина няма да дойде на Черно море, а туристическият бранш ще плаче. Втората опция умря в зародиш, защото включваше кратък разбор с човека с касовия апарат, който да обясни правилата. В името на еврата в касичката на хотелиерите в Приморско си замълчахме. Буквално си прегризахме езиците, защото иначе щяхме да избълваме много нелицеприятни неща с тон, който подхожда на кварталната кръчма.


На следващия ден вместо една полякиня, пристигна цял катун хора - нашенци, които направиха лагера си пред заветната първа линия на плажа. На свободните две-три стъпки до водата. За да ги прескочи човек, трябва да е спортист ​- млад, здрав, енергичен, който си поддържа формата ежедневно. Реакция от представителя на концесионера - нула, нищо че те бучнаха и чадъри.


Трети ден ​- ще отмъщаваме! Получи се по най-балъшкия начин. Взехме си нашите три кила багаж, метнахме се в колата и отидохме на по-приличен плаж, пак за 18 лева. И разплакахме концесионера. Само нашата компания заемаше три чадъра и оставяхме на ден 54 лева. Математика за второкласник - колко ще загуби концесионерът, ако нас ни няма в неговата картина и подусловие -колко ще спечели концесионерът без нас. Отговор на а - 54 лева, както вече изчислихме, отговор на б - 0, защото катунът не плаща нищо за това, че се е разположил на платената зона.


И преди да чуя, че съм мрънкалник от най-популярния тип, в моя защита ще кажа, че като една средно статистическа туристка очаквам някой по-умен от мен да е измислил правила и да е въвел ред, който ние, останалите, да спазваме. Платената зона е платена, свободната е без пари. Две в едно не трябва и не може. За да дойдем и аз, и полякинята догодина пак на Черно море.

Коментари


Адмирации! Прекрасно написано, чудесно казано. Дано някоя умна глава се замисли и въведе порядък?!

Така беше и на Слънчев бряг преди години. Нахални руснаци налазваха хавлиите на хората в платена зона и изнервяха положението. Откакто има отлив на туристи нещата там са чудесни. Няма прекалено много хора, всеки си знае чадърчето. Плажът се почиства всеки ден и няма фасове и боклуци.

Специално на Северния плаж на Приморско свободните зони са поне 70% от общата територия и съвсем не са в края или на скалисти места. Съвсем демократично следват свободна, платена зона, зона за спорт (джетове, сърфове), свободна зона, платена и .т.н. На много други места свободните зони като площ и територия превишават изисквания от държавата минимум от 50%. Не знам защо държавата не стопанисва плажовете директно. Проблемът е, че плажовете са пренаселени, а повечето хора искат да са в свободната зона. Там всеки се разполага, както си иска, без ред, без да спазва някакви минимални етични норми, примерно да остави лично пространство на другите от поне един метър. Естествено всички искат и да са буквално в прибоя, за да гледат морето, а не други хора. Е, когато няма кой да въвежда ред на плажа, при толкова много хора с различни интереси конфликтите са програмирани. Лично съм бил свидетел как става. Докато няма много хора, по-рано сутрин, всеки спазва правилата. Към 11 часа плажа се препълва. От двете страни от свободните зони (ясно обозначени с табели - свободна зона, съотвено - платена зона) лека полека се постилат хавлии в платената. Бучват се чадъри, първо неразпънати, ако няма санкция - се разпъват. Лека полека "свободните" налазват всяко празно местенце при "платените". По закон в платената зона не можеш да разполагаш каквито и да е плажни принадлежности, ако не си платиш. Можеш да минеш от там, да се къпеш, да се заровиш в пясъка, ако искаш, но не може да опъваш хавлия, да слагаш чадър, чанта, джапанки. Това грубо се нарушава. И то познайте от кого - от арогантни простаци, най-често. Това са същите, които паркират на пешеходна пътека, в парк, ще прегазят дете, старец, викат на публични места като чобани и се държат така, все едно са онбашии. И измежду чехите, поляците, словаците има доста тъпаци, но те са просто (умишлено или не) ужасно несъобразителни, без просташкия балкански привкус на нашенци. Какъв е изхода? Много просто - плажът е масово събитие, като концерт, футболен мач. На Северния плаж на Приморско всеки ден има десетки хиляди души. Има нужда от ПРИСЪСТВИЕ НА ВЛАСТТА. От плажна полиция или частна охрана, но има нужда от ред. В България туризма е масов, не като в Гърция. Е, като е така, поне да е качествен масов туризъм. Човек като турист трябва да има единствено и само хубави преживявания, без конфликти, разправии и простотии.

Адмирации за автора !

За това си отидохме на Крайморие с децата,никакви платени зони или подобен род рекет не признавам! И о,чудо - имаше място за всички ;).

Поздравления! Прекрасно написано, чудесно казано. Една истина с тънко чувство на хумор. Г-жо Ангелкова далеч е от вас, толкова тънко и фино казано, че не бихте разбрала.Вие дори не бихте се поинтересувала. Важното е да имате мангизи за рокля и обувки. Що ли ги хабите като пак мясате на ...

И какво точно правиш в Приморско ? Там винаги е било така . Там се изсипват всички селяни. На Слънчев Бряг плащаш 27лв за чадър и 2 шезлонга но такава помия няма да не сравнявам качеството на най-добрите заведения с тези на Приморско Навсякъде по-доброто струва повече.

Вяра супер си! Както винаги със страхотно чувство за хумор! И имаш много право - на българското Черноморие липсват логични правила и хора, който да ги спазват. Ето защо даже и българите избягват Черноморието. Целувки от Мюнхен (Ани)

Съгласна съм с Пловдивчанин, но все си мисля че по нашето Черноморие нещата не са нормални. Не може платената зона да заема почти целия плаж, а свободната зона да е минимална или на места, където има само скали и няма пясък, така че реално няма как да я използваш. Нали плажната ивица е национално богатство. Защо държавата не се грижи за нея , така че всички хора да могат да се насладят на почивката си. Защо е необходимо едни хора, наречени концесионери да изкарват хиляди, само защото са сложили някакви си чадъри и шезлонги. Защо държавата не е концесионер. Нали се събира курортна такса - тя не е ли да се използва съответната туристическа дестинация да е чиста и подредена. Не може да се пълнят курортите само със скъпи комплекси. В България има хора, които не вземат софийски или европейски заплати. Има и по-обикновени хора. Те нямат ли право да се насладят на природните богатсва на страната си. Или то бедните - кой се интересува от тях. Ами има много хора, които просто искат да са на плажа, да си играят с пясъка, да се насладят на водата и слънцето. Който иска да има чадъри и шезлонги под наем нека да има възможност да се вземат, но защо трябва да те принуждават да ги използваш. По въпроса за възпитанието и културата на хората има много какво да се каже, но все си мисля че повечето хора прибягват до храна и сандвичи от вкъщи по финансови причини. А пък и не виждам какво пък чак толкова лошо има ако си си занесъл вода или не що за похапване, ако след престоя си оставиш плажа, така както си го намерил. Че си има нагли и невъзпитани хора има, но те не са само българи.

Ясно е че или изкарате някви страшни кинти от работата си или харчите паричките на мама и тате. 54 лв само за някакъв тъп плаж и то за ден?

Коментарът на първият писал е точен, другите двама са зян с мисленето и затова гледат да се направят на интересни. Ами, не пишете бе, като няма какво умно да кажете.

Глупава и безсмислена дописка. Няма дарба за писане мацката.

Добре че няма такива навъсени лелки в южна Гърция :)) 3-4 българи да съм видял.

Дребна на глед тема, ама много важна всъщност. Детайлите, майна, детайлите. Точно там губим. И точно там е ролята на държавата и общината, а те отсъстват от ангажимента си да са ВЛАСТТА, която се грижи освен за издаване на касове бонове (такива издават всички, явно няма лабаво), но и да има ред. Остро наложително е, след като на морето едновременно почиват над един милион души. Градче като Приморско с 6000 души население по време на сезона става 60 000 - колкото типичния областен град. Е, много ясно, че толкова много хора на толкова малко място ... ще влизат в конфликти.