Момчиловци - мистичен център на дълголетието

Китното родопско село е по-известно в Поднебесната империя, отколкото в България

Искате да релаксирате през уикенда извън града и се колебаете дали да отскочите до морето или до планината? Няма да сгрешите, ако изберете Момчиловци. Китното родопско селце е само на 90 км от Пловдив и на 15 км от Смолян. То е изключително магнетично, а жителите му пословично гостоприемни.

Там, освен че ще успеете да „изпуснете парата“ от напрегнатото градско ежедневие, ще обогатите и познанията си по роден край. До историята, традициите и автентичния фолклор на селото ще се докоснете в културно-историческия музей, в който има и картинна галерия. На разходка из околностите ще се насладите на чудни гледки, ще си наберете билки, ще си налеете вода от лечебното аязмо, открито преди 100 години, ще запалите свещ в попътен параклис. Самото село е заобиколено от 27 параклиса, а на три хълма са издигнати кръстове, които светят нощем.

Не на последно място ще похапнете класически родопски ястия, които местните приготвят с майсторлък. Някои могат да останат и учудени, като разберат, че Момчиловци е по-известно в Китай, отколкото в България, но това е самата истина. В това увери кметът на селото Сийка Суркова гостуващите представители на медии, членове на Асоциацията на селскостопанските журналисти в България.

Тя разказа, че в Поднебесната империя Момчиловци има славата на мистичното село на дълголетието. Дълго време китайци изследвали районите с дълголетници по цял свят. Така открили Родопите и Момчиловци. Останали пленени от селото, от природата, от синьото небе, от многобройните звезди, но най-вече от хората. Срещали се с хора на достолепна възраст, видели как се кваси кисело мляко и разбрали, че тайната се крие в него.

Взели закваска и през 2009 г. на китайския пазар се появило подсладено кисело мляко за пиене с бранд „Момчиловци“. То се произвежда в Шанхай от държавния гигант Bright Dairy по силата на договор между концерна, кметството в Момчиловци и туроператорска фирма. За 9 години напитката се обогатява с домати, краставици, броколи и различни плодове. Преди два месеца асортиментът е увеличен с добавка на бъз и роза. Тенденцията е сладостта от киселото мляко постепенно да се елиминира и да се постигне натуралният му вкус.

Търсенето на всички видове кисели млека с бранда "Момчиловци" в Китай е огромно. Само за миналата година приходите от продажби били над 910 млн. долара. Това се дължи най-вече на мащабната рекламна кампания,  благодарение на което китайците разнасят славата на Момчиловци по цял свят. С надписи "Момчиловци" и снимката на мома родопчанка, която е емблема на селото, били изрисувани всички микробуси, които карали млякото в многомилионния Шанхай.

Благодарение на китайците същата реклама летяла по света и чрез десетки чуждестранни самолетни компании. Голяма част от рекламните филми и клипове на млякото се правели в селото, а местните хора получавали за участието си добри хонорари. През 2014 г. в Момчиловци е сниман и първият сезон на китайския формат на риалити шоуто „Сървайвър“. Техни звезди били настанени в домовете на местни хора. Част от оцеляването на играчите било да доят овце, крави, да събират сено, да окопават картофи, да готвят традиционни родопски ястия и др.

От миналата година пък местните хора в Момчиловци усилено учат китайски език. Обучението се организира от Институт Конфуций, с подкрепата на кметството. На 30 юли там стартира поредният курс с две групи за възрастни и за деца, който е безплатен за жителите.

Благодарение на партньорството с китайците, в Момчиловци са реализирани няколко инфраструктурни проекта. С тяхна помощ е извършено озеленяване между църквата "Св. Св. Константин и Елена", построена през 1836 г., музея и т.нар. Норвежка къща - Център за доброволчески, академичен, научен и образователен туризъм, създаден по българо-норвежки проект. Вложени са и средства в спортна площадка, изградена е пътеката на дълголетието, ремонтиран е фонтанът в парка.

С финансовата подкрепа на китайците в селото се организира фестивал на киселото мляко. Четвъртото му издание ще се проведе от 7 до 9 септември. Истината е, че благодарение на азиатските ни партньори в района се раздвижва и туризмът, каза Сийка Суркова и уточни, че около 1000 китайски туристи годишно посещават селото. През последните 2-3 месеца там са посрещали гости и от Франция, Русия, Корея,  както и от Бразилия, които снимали филм за киселото мляко. Тази година се очаква ръст покрай предстоящия фестивал на киселото мляко. Интересът към него е изключително голям. Легловата база за 200 души в Момчиловци е запълнена още в края на юни, затова гостите ще се настаняват в съседните села. 

Наскоро мистичното село на дълголетието се прочу и с друга добра новина. Кметът Сийка Суркова съобщи чрез Фейсбук, че дарители осигуряват еднократна парична помощ от 200 лв. за всяко новородено бебе - постоянен жител на селото. Същата сума получават и младоженците от Момчиловци, сключили там граждански брак.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?