Момчето с 3 шестици на матурите загърби модерния живот

Две седмици Ангел Тетимов живя без ток и течаща вода на палатка във Франция

Момчето с три шестици на матурите избра да поживее спартански в продължение на две седмици, преди наесен да поеме да учи към престижния университет Уоруик в Англия. Ангел Тетимов от испанската паралелка в ЕГ „Иван Вазов” завърши с пълни шестици на зрелостните изпити по испански и математика, като по втората дисциплина постигна и максималния сбор от 100 точки. По български език и литература проверяващите му писаха 5,93.

Отличникът „възнагради” себе си с приключение, което  връща назад към природата. Пловдивчанинът бе във Франция на младежки обмен по програма „Еразъм+” на тема „Истории”. Задачата на всички участници е да разказват истории с думи, звуци и изразните средства на театъра. Идеята е да изразим себе си по нетрадиционен начин, обяснява Ангел. Той се включил в различни импровизации, скечове и сцени на злободневни теми.

Отличникът и връстниците му живели на палатки в своеобразен кампус-комуна в селце край Монпелие. Всички правила в нея са подчинени на природосъобразния начин на живот - токът се добива от слънчеви батерии, а вода се вади от кладенци. Най-трудно за Ангел било да яде само вегетарианска храна. Включил се и в приготвянето <210>, тъй като на ротационен принцип всеки ден по един младежки тим готвел за всички.

Аз имам донякъде „зелено” мислене и съм против пластмасата, но пребиваването там, освен че ми хареса, ми отвори още очите на тема екология, споделя Ангел.

В момента си е у дома със семейството и приятелите, но скоро ще поеме с тайфата на ново приключение на море - у нас и в Черна гора. Всяко такова пътуване ми дава нещо, срещам хора от различни култури, докосвам нови светове, казва младежът. Вече е бил по младежки програми в Словакия, Унгария, Финландия, Норвегия.

На 20 септември, когато започва академичната година на Острова, ще прекрачи Университета Уоруик в Англия, където ще учи икономика. В тази област вузът е на трето място в света след Кеймбридж и Оксфорд. Негови възпитаници са главният икономист на националната банка на Англия и известният певец Стинг.

Пловдивчанинът се борил и за място в Кеймбридж, минал изпитите и бил поканен на интервю. Квотата обаче е само 5 бройки и Ангел не е успял да се пребори.

Тръгвам за Уоруик без очаквания, за да не се разочаровам, имам позитивна нагласа, казва отличникът от Руската гимназия. Засега не прави и по-дългосрочни планове. „Каквото и да ми предстои, за мен най-важното е да съм щастлив и доволен от себе си”, признава той.

Вече е открил още свои начини за това. Бил вицепрезидент на младежката организация на ротарианците - „Интеракт”. Като неин активист инициирал и участвал в различни кампании. Няколко от каузите за Ангел са особено важни - например  събирането на средства за уред, с който в УМБАЛ „Св. Георги” да се прави безкръвен тест за жълтеница на новородени. Участвал и в кампанията „Купи и дари”, в която със съмишленици събирали хранителни продукти по супермаркетите, които после раздавали на стари хора.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Мария

Мария

01.08.2019 | 19:35

Като докаже в бъдеще отличните оценки от матури с отговори, тогава величайте интелект.

Отговори
3 4

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?