Подай сигнал

Мобилни музейни експозиции представят каба гайдата

Регион

от Петя Гайдарова 104 прегледа 0

Мобилна музейна експозиция „Духът на Родопите“ ще покаже от 19 до 21 юли родопските традиции, обичаи и ритуали, а акцентът ще е каба гайдата.

На поляните ще бъде представен създателят на рекорда за Гинес от изпълнение на 333 каба гайди Костадин Илчев. Гайдар и майстор на каба гайди, той е вписан през 2016 г. в Националната представителна листа на нематериално културно наследство на България. На неговия творчески път е посветена изложбата на Регионален исторически музей „Стою Шишков“ -Смолян.

В няколко фотодокументални табла с текстове на български и английски език експозицията „Костадин Илчев - гайдарят, учителят, майсторът“ разказва за гайдарската традиция в Родопите и изработката на каба гайди, за преклонението и почитта на родопчани пред изкусните изпълнители на гайда. Също така за Костадин Илчев - „Живо човешко съкровище“ на България и многобройните му ученици и последователи. Костадин Илчев ще поведе "101 каба гайди" към сцената и на този събор.

На поляните ще се подреди и изложба, посветена на лековитата минерална вода от Исторически музей - Велинград. Красотата на родопските тъкани, багри и автентични носии ще представят етнографските сбирки на НЧ „Светлина - 1967”- с. Гълъбово, НЧ „Васил Коларов-1945” - с. Барутин, НЧ „Съгласие -1883” - с. Славейно, НЧ "Родопска искра-1880” - Чепеларе.
Специални етнографски кътове ще покажат и устройството на една всекидневна стая на родопския дом, обредите, храната и традиционните занаяти от различните краища на планината.

Коментари