Мобилни екипи на НОИ ще съветват как да се пенсионираме изгодно

На 10 септември тръгва втора совалка по общините след първата през пролетта

Мобилни ни екипи на Териториалното поделение на НОИ тръгват от 10 септември по общините в Пловдивска област, за да консултират възрастните хора как да се пенсионират при по-благоприятни условия.

Причината е, че през май влезе в сила промяната в Кодекса за социално осигуряване. Тя дава възможност на пенсионерите до края на 2022 г. да избират дали пенсията им да бъде изчислена по методиката, която действа от началото на тази година, или по предишната.

Разликата между двете е от една страна, че от януари отпадна възможността да се избират трите години с най-висок осигурителен доход, от друга не се взима предвид осигурителният доход за 1997-2000 г., а се зачита само стажът за този период. След като новият регламент предизвика ропот у хора, които ще бъдат ощетени от него, бе направена законодателната промяна.

Във връзка с нея се предприема втора разяснителна кампания по общините, след като една вече имаше през пролетта. По график ще работят мобилни приемни, в които ще има  служител на НОИ и специалист по информационни системи, който да подсигурява работата технически, тъй като ще се ползва интернет от съответните общини.

На място ще се работи със софтуерен продукт на  осигурителния институт, който по въведените данни на бъдещия пенсионер ще изчислява размера на пенсията по двата начина. Така всеки ще може да избере по-изгодния са своя случай.

Възрастните хора, които вече са се пенсионирали по новите правила от януари до момента, или пък са подали документи и са в процедура за отпускане на пенсия, трябва да уведомят НОИ до 4 ноември, че искат да се направи преценка за техния случай коя методика е по-благоприятна. Ако не то заяват, ще остане изчислението по новите правила.

По данни на ТП на НОИ общо около 6700 души от Пловдивска област навършват през тази година възраст за пенсиониране. Това е групата, към която е насочена информационната кампания.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?