Много работа и любов - това е Детска клиника

Раздадоха сертификати на дарителите, помогнали на малките пациенти в УМБАЛ „Свети Георги”през годината

Втори дом, съдба, грижа, емоция, надежда, любов, академизъм, отговорност, семейство, приключение, много работа и гъдел. Така младите лекари описаха предизвикателството да работят в Клиниката по педиатрия и генетични заболявания на УМБАЛ „Свети Георги“, по-известна като Детска клиника.   Там вчера се проведе станалият вече традиционен празник на дарителите. Екипът на клиниката начело с началника проф. д-р Иван Иванов представи кратък отчет за работата си през годината, като отдели специално внимание на всички хора и организации, отделили от времето и средствата си, за да помогнат и да зарадват малките пациенти. Проф. д-р Ангел Учиков, зам.-председател на Борда на директорите на болницата, пък раздаде на благодетелите сертификати за дарителство.  

Грамоти получиха чл.- кор. Стефан Костянев, дарил 2000 лв. за климатици, проф. д-р Анастас Балтов, дарил 5000 лв., с които Детска клиника си е осигурила консултация с диетолог в рамките на една година, ЧПГ „Класик“, дарила 5188 лв. на отделението по онкохематология, Силвия Монева от фирма „Олимп“, дарила 10 000 лв., Клуб на ОЖС и МО в Район „Централен“ на БСП - Пловдив, дарили 1730 лв., Рок Фондация „ПолинеРОООК фест“, дарила 1995 лв. за закупуване на седем алуминиеви врати в звено "Пулмология". Д-р Гюрай Ходжев бе отличен като основен организатор на дарението от 19 228 лв., събрани от гостите на рождения ден на г-н Никола Димитров, а холдинг „Макс Европа“ - за дарения велосипед и отстъпка в магазина за служителите на клиниката с цел подобряване на тяхното здраве.

Грамоти получиха също сем. Митреви, собственици на Професионален спортен клуб „Ледени ангели“, подарили одеяла, завивки и възглавници на Детска клиника. Както и фондация „Чакърян“, Студентски съвет на Медицински университет - Пловдив, „М Табако“ ООД, „Искра“ ООД, Киноложка изложба с организатор Пеньо Запрянов, Пловдивско киноложко дружество, Константин Георгиев, сем. Таня и Радослав Панорови и приятели, Владо Бояров, Затворнически базар в Пловдив, Сдружение на онкоболни и приятели в Пазарджик, ОУ „Кочо Честеменски“, множество родители на деца, лекувани в отделението по онкохематология на клиниката. Домакините на празника на дарителите отдадоха специални благодарности и на терапевтичното куче Мон, което неговата собственичка Велислава Костадинова води два пъти месечно в клиниката. Посещенията карат пациентите и служителите да забравят своите проблеми.  "Тази година Мон стана майка. Имахме кратко отсъствие, но нейните дечица, които също вече са обучени терапевти, идваха да работят вместо нея, докато тя се възстанови от раждането", разказа Костадинова. И обясни, че и кучетата се възпитават както децата - с много любов и никакво насилие. Само тогава може да се очаква отдаденост и прекрасни отношения между човека и животното.   Студенти от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство се погрижиха за празничната атмосфера и поздравиха с изпълненията си всички благодетели.   Клиниката по педиатрия и генетични заболявания, която поема най-тежките случаи от Пловдив и Южна България, е със 71-годишна история. Тук има 7 клинични звена и отделение по интензивни грижи с общо 96 легла.  Лекарите, сестрите, санитарите, психолозите, педагозите и терапевтите помагат в диагностиката и лечението на почти 4000 деца годишно с различни спешни състояния, неврологични, кардиологични, ревматологични, белодробни, онкохематологични, нефрологични, гастроентерологични, ендокринологични, вродени аномалии и вродени метаболитни заболявания. За изминаващата 2017 г. до 13 декември през клиниката са преминали 6556 малки пациенти с различни групи заболявания и диагнози.   „Ако трябва да отговорим на въпроса как работим в Детска клиника само с една дума, то тя би била: „Задружно”, категорични са специалистите.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?