Подай сигнал

Млади инженери не харесват 700 лева заплата

Пловдив

от Валентина Йеремиева 1911 прегледа 0

Снимката е илюстративна

По двама-трима служители в районните кметства и десетина в общинската администрация разчитат едновременно на доходите от пенсия и работна заплата, която получават по трудови договори, показва проучването на "Марица".

"Готов съм да назнача млади инженери, но ги няма. Има две причини за това. Първата е, че инженерната специалност напоследък е много търсена. Младите предпочитат частни фирми, където възнагражденията са много по-високи. Второ, в Пловдив почти няма безработица", твърди кметът на "Източен" Николай Чунчуков. В районната администрация работят трима пенсионери. Средната заплата на инженер е около 700 лева.

"Имах много добър пътен инженер - Стоянка Чолакова, която беше пенсионирана и продължи да работи при нас още две години. Отлично познаваше наредбите и законите, а също така и всяко камъче в района. Насън да я бутнеш, можеше да ти отговори. Не исках да я пускам, но тя сама пожела да си тръгне, защото се чувствала уморена", дава пример Николай Чунчуков.

В "Южен" на служба се водят трима пенсионери - специалисти по кадастър, екология и пътен инженер, който е на 4-часов работен ден. "Кадастърът е сложна материя и такива специалисти няма. Служителят се пенсионери преди няколко месеца, но прецених, че по-добре да остане, защото всичко знае по специалността. Пътен инженер е на половин щат, тоест на 380 лева заплата - кой от младите ще се съгласи на това възнаграждение?", риторично пита кметът на "Южен" Борислав Инчев.

Десетина пенсионери са оставени на работа в Община Пловдив, защото няма кандидати за техните длъжности. Това са предимно инженери - със специалност във високото строителство, електро, пътни, ВиК, отопление и вентилация, уточниха вчера от администрацията. Длъжностите са на експерти. В Община Пловдив и досега търсят за консултация по бюджета топ финансистката Наталия Делчева, изкарала почти целия си трудов стаж на пл. "Стефан Стамболов" 1 и продължила да работи още две-три години след пенсия.

Коментари


За тия пари нали се сещате и сегашните каква работа вършат? Или са свободни по цял ден и бичат ЧП или падат рушвети

Да учи пет години, да носи отговорност и тези пари да ги гледа ли или да ги харчи. Затова няма специалисти вече. По-добре да продаде домати.

Това е БРУТАЛНА подигравка. Не може за сложна и отговорна дейност да те " стимулират" по този начин. Келнерите без образование са по-важни, вероятно (извинявайте за което). Няма да имате качествени кадри. Отваряйте контактни центрове, кръчми и чалга телевизии. Това е нивото на самоуважение и самосъзнание на нацията!

Луди ли са за 700лв.

Иване...само за справка: Пише се лЕчение. И в Англия си ги изкарват парите за разлика от тук!

Е как ще задържите младите инженери? Само за справка инженерите в Англия вземата между 30000 до 65000 £ годишно. Според секрора и опита. Работищите не плащат за преглед, личение и лекарствата. Е кал да работим в България?

АМИ, КАТО ИМ УДЪРЖАТ ДАНЪКА И ЩЕ ОСТАНАТ 500ЛВ. 16ЛВ- НА ДЕН ЗА ТОК, ПАРНО ,КОЛА ,ЛЕКАРСТВА И АКО ОСТАНАТ ЗА ХРАНА.