Подай сигнал

Млади фермери мерят сили с иновативни проекти

Най-добрият стопанин ще представи страната ни в Брюксел

Агро

от Мария Петрова 1287 прегледа 0

Млади фермери мерят сили с иновативни проекти

Млади фермери до 40 г. отново ще имат възможност да премерят сили на национално, а след това и на европейско ниво. За целта трябва да разработят иновативен проект, с нови методи и форми на технологиите в даден сектор или регион, както и да прилагат иновативни методи в земеделието. С проекта могат да участват в Националния конкурс за млад фермер, който ще се проведе за трета поредна година. Той се организира от евродепутата Владимир Уручев в сътрудничество с Асоциацията на земеделските производители в България, Министерството на земеделието, храните и горите и Националната служба за съвети в земеделието.

Победителят в Националния конкурс ще представи страната ни на Европейския конгрес на младите фермери в Брюксел и ще се състезава за Европейската награда за млад фермер по изброените по-горе критерии. Наградите са три - за най-добър проект, най-устойчив проект и най-иновативен проект.

За участие е необходимо да се попълни заявление на български език. В него се посочват името и данни за контакт на фермера, кратко описание на стопанството и представяне на проекта, не по-дълго от 2 страници. Участниците могат да изпратят и допълнителен материал под формата на DVD, снимки, брошури и др.

Изборът на национално ниво ще е от жури, определено от евродепутата Владимир Уручев и партниращите организации. Оценяването ще е спрямо критериите за допустимост, посочени в регламента на наградата.

Срокът за подаване на заявленията е 6 април на e-mail: vladimirandreev.urutchev-office@europarl.europa.eu с текст „Национален конкурс за Европейската награда за млади фермери 2018”.

Класирането и обявяването на победителите на национално ниво ще е на 20 април 2018 г. в Пловдив в рамките на Първия национален форум на младите фермери. Миналогодишният победител в националния конкурс, който представи страната ни в Брюксел, е Рангел Матански. Той е председател на Сдружението "Фермерско мляко" и носител на приза "Фермер на Тракия" /в раздел Животновъдство/ на вестник "Марица" за 2014 г.

Европейският конгрес ще се организира за пети път от евродепутатите от Групата на Европейската народна партия в Европейския парламент - Нуно Мело (Португалия) и Ещер Херанс (Испания) с подкрепата на Конфедерацията на португалските фермери (CAP) и испанската Асоциация на младите фермери (ASAJA). Идеята му е да стимулира младите земеделски производители в селските райони и да популяризира повече дейността им.

Коментари