Младежи влизат в аудиториите с очила за виртуална реалност

Изкушават ги да станат нинджи по финанси и бизнесмени вместо супермени

Очила за вирутална реалност вече са на въоръжение в привличането на кандидат-студенти. С тях младежи влязоха в аудиториите и разгледаха кампуса на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър” на борса в Пловдив. През няколко щанда Висшето училище по финанси, бизнес и предприемачество пък ползва друг трик – предлага на младежите да станат нинджи по финанси, да бъдат бизнесмени, не супермени. И с намигване им разкриваше, че SWOT не е спец отряд, а анализ, и тънкостите му могат да изучат във вуза.

С нетрадиционните подходи 16 висши училища опитват да изкушат младежи в рамките на кандидатстудентската борса във филиала на Техническия университет.

Единайсетокласничките от Френската гимназия Александра и Селли вече са решили да учат интериорен дизайн, но още се колебаят по какво да изберат вуза. След като поговориха с представителите на Софийския университет, двете имаха възможност да разгледат с VR очилата Варненския. Използваме ги и в обучението, обясни Николай Драгоев от сектор „Образователен маркетинг и кандидатстудентски прием” във висшето училище. Тепърва там ще разгръщат още новите технологии.

Дигитализацията е сред  основните приоритети тази година.Освен въвеждането на такива методи на обучение, вузът разкрива и нова магистърска програма съвместно със специалисти от Израел – по кибер сигурност. Тя ще подготвя експерти, които да тестват различни заплахи, а скоро предстои и Черноморска конференция по темата, каза Драгоев. Друга магистратура е с фокус върху науката за данните – за тесни специалисти, които да работят по европейските стандарти за обработка на данни.

В момента студентите в този профил са основно от САЩ и Западна Европа. Друга новост е магистърска програма по предприемачество и бизнес, след като бакалавърската програма бе разработена съвместно с експерти от Силициевата долина. Английски в областта на правото пък е магистратура за действащи юристи с международна практика.

Независимо от специалността, всички студенти влизат в лаборатории и тренажори за практическа подготовка. Миналата година 1200 са участвали в стажове и практики. 91% от работодателите са декларирали готовност да ги наемат, а над 150 студенти реално са започнали работа след стажа. За младежи с интереси в дизайна като Александра и Селли вузът може да предложи не само стайлинг и моделиране на облекло, а и бизнес специалност в тази област, в която студентите да се научат как да превръщат модата в индустрия. Нова магистърска програма пък е „Креативни дизайнерски практики в модата”.

От Висшето училище по финанси, бизнес и предприемачество също не разчитат само на ефектни фрази за  нинджи по финанси. Залагаме много на личния контакт, на новите тенденции и умения, обясни мениджър комуникации във вуза Юлияна Георгиева. Там преподават хора от бизнеса, а студентите решават конкретни казуси, възникнали в различни компании, като участват в разработване на техните стратегии.  Над 90% от завършващите започват работа по специалността още по време на следването, а от 1. курс тръгват по практики във фирми.

Вузът е гъвкав и дава възможност да сменят специалност, ако първоначалният  избор се окаже неудачен. За магистърски програми пък ВУЗФ си партнира със застрахователно дружество „Армеец”, „Фибанк, „Бояна филм”. Някои от възможностите за надграждане с такива програми са „Приложна бизнес психология” или в областта на кръговата икономика – как бизнесът да има отговорно потребление, като осигурява възвращаемост  и част от използваните ресурси се връщат пак на входа.

Сред участниците в кандидатстудентската борса, която продължава и утре, са още Военна академия, УНСС, Стопанска академия, Югозападният университет „Неофит Рилски”.

 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?