Младежи превземат най-сенчестата улица в Кючука

Нови кооперации изядоха и последните места за паркиране в началото на "Георги Кондолов"

Всички ние много обичаме своя Пловдив. Познаваме ли го обаче? "Марица" реши да провери, като започна от най-важното - хората и улиците на този вековен град. Наш екип ще ви гостува, за да ви попита на кого е кръстена вашата улица и какво знаете за този човек. Очакваме да ни разкажете още кои са най-известните хора, живели и живеещи в квартала ви. Ще изберем заедно и най-красивата къща на вашата улица. Очаквайте ни! 

 

„Георги Кондолов“ е една от най-оживените улици в „Кючук Париж“. Тя започва от Алеята на азбуката на бул. "Македония" и свършва чак до парк "Студенец", в близост до Коматевския възел. Още в началото правят впечатление двете нови кооперации, които все още се строят. Тази, която е до кръстовището с ул. "Димитър Талев", има по-завършен вид, но все още е без новодомци. От вчера обаче в партерния <210> етаж отвори врати магазин за обувки, който веднага се превърна в квартална атракция. В отсечката от него до "Македония" компания му правят още поне десетина обекта - заведение за бързо хранене, дюкяни за авточасти, дрехи, парфюми, зоомагазин, зъболекар, фризьорски салон. Има обаче и търговци, които не издържат на проблема с липсата на места за паркиране и се изнасят след няколко месеца. Така съвсем наскоро хлопнали кепенци магазин за хранителни стоки и салон за красота. Сега на витрините им са залепени табели, че се дават под наем.  

Ако някой минава за първи път по "Г. Кондолов", ще му направи впечатление колко много майки с колички, малчугани и тийнейджъри ще срещне. Стълпотворението от младежи вероятно се дължи на двата големи парка и близкото училище. Дългият сенчест тротоар край павираната улица води до „Малкия парк“ или „Парка на Васила“. Така живеещите наоколо наричат красивата градина, разположена срещу двора на бившата гимназия "Васил Коларов", която днес носи името СУ „Св. Константин Кирил-Философ“. „Не ми трябва разходка по ул. „Иван Вазов“, защото тук сянката е по-дебела, тротоарите са по-широки и е по-уютно. Вместо чинари си имаме акации и красотата е несравнима. На минутка от тук е малкият парк. Елате да видите колко е зелено и пълно с деца“, усмихва се Мая. Вчера тя за пореден път бе избрала този маршрут, за да стигне до детската кухня, която се намира малко по-долу по улицата. 

А самият парк посреща гостите си с няколко заградени площадки за игра, катерушки тип фитнес уреди, две специални стени за рисуване на графити, чешмичка, много пейки, дъгообразно оформени градинки и почистени бетонни пътечки.

„Тук е много поддържано, вече трети път садят цветя, редовно косят тревата и от общината чудесно се грижат за добрия вид на мястото“, казва дядо Коста, сочейки работник в оранжев гащеризон, който събира окапалите листа.

„Идвам на фитнес площадката вече 2 години, за да тренирам на лостовете. Това са най-добрите уреди в района. Аз и приятелите ми се подготвяме тук, а после правим междусъседски състезания по набиране“, споделя 15-годишният Александър.

Дългата разходка по протежението на „Георги Кондолов“ минава покрай училището, чийто двор във ваканциите се пълни главно от баскетболисти, и стига до „Големия парк“ или парк „Студенец“.

Грамадната зелена площ предлага на малките кючукпарижани няколко къта за игра, съобразени за различните възрастови групи. Настилките под шарените катерушки са меки и предотвратяват ожулването на детските коленца. Мрежата от велоалеи, чешмата и дебелата сянка приканват малчуганите да правят кръгчета из широкия парк, а дървената беседка подслонява родителите, които наблюдават колоездачите, разменяйки по някоя съседска клюка със слънчогледови семки в ръка. Бетонната сцена пък е нашарена с графит “В парка е шоу“.

Кой е той?

Днес се навършват 116 години от смъртта на Георги Кондолов. Истинското му име е Желязко Димитров Кондолов, който често ползва и псевдоними като Дедо Жельо, Капитан Жесиен Воло, Караман бей войвода. Той остава в историята като български революционер, войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО) и водач на Преображенското въстание. 

Участва като доброволец срещу въстаналото турско население в Родопите, в качеството си на войвода в отряда на Козлуджански отдел на 1-ва Еникьойска чета, където е награден с бронзов медал от княз Александър Батенберг.

По-късно се включва в Македонското дружество „Пирин планина“. Впоследствие на 15 декември 1896 година основава клон на Одринското преселенско дружество  „Странджа“. Участва и на Първия учредителен конгрес на одринските дружества в България, проведен на 19 февруари 1897 година. След конгреса, Георги Кондолов и негови съмишленици създават таен революционен комитет с ръководител Петко войвода, който има за задача да подпомага организирането и изпращането на въоръжени чети в поробена Тракия. Три години по-късно е делегат на Бургаското дружество на Седмия македонски конгрес, а след това и на Осмия македоно-одрински конгрес.

Георги Кондолов освен като войвода на чета на 12-и Паспаловски район, е определен и за началник на въстаническите сили. В отряда под личното му командване влизат Паспаловската и Мокрошевската смъртна дружина, които имат за задача да унищожат турския гарнизон в Паспалово. В тази кървава битка в Паспалово Кондолов е тежко ранен. По негово настояване е определен четник, който да го застреля, за да го отърве от ужасните мъки.

Анкета: На кого е кръстена вашата улица?

Филип Димитров - пенсионер

Голяма улица, кръстена на голям човек. Кондолов е от тези революционери, които се запомнят. Аз го знам като Дедо Жельо. Той е водач на Преображенското въстание. Българин с главно "Б". 

Костадин Деведжиев - пенсионер

Улицата ни е кръстена на революционера Георги Кондолов. Деец, останал в историята като четник от Преображенското въстание и като член на ВМОРО. Негов паметник има в бургаската морска градина, също така и в Царево.

 

 

 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
диба

диба

06.08.2019 | 19:37

Няма майки с колички там. Има помакини с малки помачета...

Отговори
2 3

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?